Kræftpatient får nej til flere operationer: Samler selv ind til operation i udlandet
Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord
Thomas Knoblauch Keldebæk forsøger at samle penge ind i håbet om at han kan få en kosmetisk operation i udlandet. De danske læger tør ikke operere mere på ham.
En tidligere kræftpatient vil samle 300.000 kroner ind til at blive opereret for sine senfølger af kræften i udlandet. De danske hospitaler siger, det er for risikabelt at operere ham yderligere.
47-årige Thomas Knoblauch Keldebæk blev opereret for mundhulekræft i 2016, og nu er han endt i det, han selv kalder et dårligt liv. Når han kigger sig i spejlet, kan han ikke lide det, han ser. Han har store ar. Tandkødet og det øverste af kinden er vokset sammen, og han kan ikke få læben ud over tænderne.
- Jeg har det ikke specielt godt. Mine venner er forsvundet, og jeg kan ikke spise eller drikke noget, siger Thomas Knoblauch Keldebæk fra Hirsthals.
Efter tre kræftoperationer, en række strålebehandlinger og otte kosmetiske operationer er Thomas endt i et liv, hvor han kun kan spise sondemad. Han får støtte af sin mor.
- Mange gange synes han jo ikke, at det er noget liv. Det er svært som mor at se på, siger Marie Voldstedlund, der er mor til Thomas.
Jeg har det ikke specielt godt. Mine venner er forsvundet, og jeg kan ikke spise eller drikke noget.
Thomas Knoblauch Keldebæk, tidligere kræftpatient, Hirtshals.
Risikoen ved en operation er for stor
Arrene i ansigtet gør ondt, og Thomas har store psykiske problemer. Han er blevet vurderet af læger på hospitalerne i Aalborg, Aarhus, Odense og Rigshospitalet i København. Alle siger de, at de ikke kan operere Thomas yderligere. Thomas vil især gerne have løsnet læben fra tandkødet, for hans nuværende situation er smertefuld. Meldingen er, at hans væv er så stråleskadet, at man risikerer at gøre mere skade end gavn, hvis man forsøger at operere ham igen. Thomas har givet tilladelse til at alle læger, der har behandlet ham, må udtale sig om hans sag til TV2 Nord.
- Risikoen for, at det vil blive dårligere er for stor. At operere i sådan noget stråleskadet væv, det er en stor risiko at løbe. Det vil man ikke. Jeg kan så godt forstå, at Thomas har det rigtig skidt. Det ville jeg ønske, vi kunne gøre noget for, siger ledende overlæge ved onkologisk afdeling på Aalborg Universitetshospital, Charlotte Birkmose Rotbøl.
Thomas er vred på flere af lægerne på sygehusene, for han føler, at han er blevet overladt til sig selv. Han har gået til psykolog, men har takket nej til yderligere psykologbehandling.
- Jeg ved ikke helt præcist, om det bliver værre ved en ny operation, men jeg bliver nødt til at prøve noget. Jeg kan ikke leve sådan her, siger Thomas Knoblauch Keldebæk
På indsamlingsiden Caremaker.dk forsøger Thomas nu at samle 300.000 kroner ind, der skal betale for, at han kan blive undersøgt og måske opereret i i udlandet. Han håber på, at det er læger i England, der vil se på ham, men om der er nogen, der vil forsøge at hjælpe ham, ved han ikke.
- Vi er ret desperate. Vi vil nærmest gøre hvad som helst for, at Thomas får det bedre, siger hans mor.
For lidt viden om senfølger
Kræftens Bekæmpelse vil gerne have sat senfølger på den politiske dagsorden.
- Senfølger kan gøre folk fuldstændig uarbejdsdygtige. Det ved vi, og det kan tage lang tid at komme igennem det. Det kan tage rigtig hårdt på psyken at gå igennem et kræftforløb, siger Orla Kastrup Kristensen, formand for Kræftens Bekæmpelse i Nordjylland.
Siden årtusindeskiftet er risikoen for at dø af kræftsygdomme i Danmark faldet med næsten 25 procent. Flere lever videre med senfølger som Thomas Knoblauch efter en kræftsygdom, og det mener Kræftens Bekæmpelse, der er for lidt fokus på i sundhedsvæsenet.
- Vi synes ikke, der har været forsket nok, forstået på den måde, at vi har koncentreret os meget om behandling og overlevelse, og vi er nået meget langt der. Og så har vi glemt i en vis udstrækning senfølger, siger Orla Kastrup Kristense.
Indtil videre har Thomas Knoblauch samlet godt 18.000 kroner ind til en operation i udlandet. For han vil ikke acceptere, at skulle leve videre som han har det nu.
- Jeg kan næsten ikke forestille mig, at jeg skal leve sådan her de næste 30 år. Det kan jeg virkeligt ikke, siger Thomas Knoblauch Keldebæk.
Thomas har måske en behandlingsmulighed tilbage. I maj vil Aarhus Universitetshospital tage stilling til, om de vil forsøge at give ham en såkaldt trykkammerbehandling. Det er en behandling, der kan forbedre slimhinderne i halsen, og måske gøre det nemmere for Thomas at synke.