Seneste nyt:

Kystsikring: Grundejere ved Lønstrup kræver handling

Udsigten til en permanenet sikring af kysten syd for Lønstrup er lang. Fredag har Hjørring Kommune inviteret til dialogmøde.

Kystsikring eller mangel på samme har i årevis skabt stor debat i Lønstrup. Flere grundejere er frustrerede over, at et fredet område blokerer muligheden for at kystsikre, så deres huse ikke dratter i vandet. Nu vil Hjørring Kommune lave en handlingsplan for området, men udsigten til en permanent løsning er lang. Blandt andet for Jørgen Hedegaard Madsen, der i 2010 købte et sommerhus tæt ved kysten i Lønstrup.

- Det har været en sølle fornøjelse, fordi naturen bare skal gå sin gang, siger Jørgen Hedegaard Madsen.

Vandet fortærer langsomt klinten og flere huse taber kampen til det brusende Vesterhav.

Jørgen Hedegaard Madsen siger, at da han i sin tid anskaffede sig huset, var han klar over, at der var en risiko.

- Men jeg har aldrig nogensinde haft så vild en fantasi, at jeg troede at dette ragnarok ville fortsætte. Og da slet ikke, når der er lavet hård kystsikring andre steder i kommunen, siger Jørgen Hedegaard Madsen.

Kommunen inviterer til møde

Den nordlige del af Lønstrup er nemlig hårdt kystsikret, mens den sydlige del er et Natura 2000 område, så her må man ikke gøre det samme, medmindre man har søgt om dispensation hos EU.

quote Men jeg har aldrig nogensinde haft så vild en fantasi, at jeg troede at dette ragnarok ville fortsætte,

Jøregn Hedegaard Madsen, grundejer, Lønstrup

I efteråret 2018 overgik ansvaret for det fredede område fra Kystdirektoratet til Hjørring Kommune. På fredag har kommunen inviteret til dialogmøde.

- Der skal vi have klaring over, hvad vi kan og ikke kan i Hjørring Kommune, og også hvad vi vil, og hvad vi ikke vil, siger formand for Teknik- og Miljøudvalget i Hjørring Kommune Søren Smalbro.

Hård kystsikring er ifølge flere grundejere den eneste måde at stoppe havet på, men Søren Smalbro vil ikke give nogen garantier for, at det er løsningen.

- Vi skal igennem Folketinget og EU, før vi har klarhed over, hvad vi kan, og hvad vi ikke kan.

Jørgen Hedegaard Madsen og 10 andre grundejere har sagsøgt staten for knap 43 millioner i erstatning. Fremover vil det være Hjørring Kommune, som kan modtage et sådan krav.

- Hvis ikke man vil lytte, så må man føle. Det er der, hvor vi er nu, siger grundejer Jørgen Hedegaard Madsen.