Nordjylland får første Naturpark

Friluftsrådet tildeler skoven i Tolne titel som Dansk Naturpark.

Tolne Skov vil fremover kunne bryste sig af navnet Naturpark Tolne.

Danske Naturparker er særlige naturområder med lokal og regional betydning.

- I Hjørring Kommune ønsker vi, at vores fantastiske natur skal være med til at sætte os på landkortet. Med optagelsen af Naturpark Tolne i det fine selskab af Danske Naturparker bliver vi en del af en mærkningsordning, som er kendt både nationalt og internationalt. Det øger muligheden for, at flere turister og lokale kan få glæde af den helt særlige natur i området, og gør det muligt for os som Naturkommune at sætte endnu mere fokus på bæredygtig benyttelse og beskyttelse af naturen, fortæller borgmester i Hjørring Kommune, Arne Boelt, i en pressemeddelelse.

Tolne Skov er det 12. medlem i klubben af Danske Naturparker.

Folkene bag Naturparken håber, at man fremover vil kunne tiltrække mere opmærksomhed, da det ofte er den mere kystnære natur, som får turisternes opmærksomhed i Hjørring Kommune.

- Udnævnelsen af Naturpark Tolne kan skabe et fortjent fokus på et af vores kommunes allerskønneste smørhuller, nemlig Tolne og den fantastiske natur, vi finder dér, siger Jørgen Bing, formand for Naturparkrådet i en pressemeddelelse.

Istidslandskab

Det er den fredede del af Tolne Skov, som udgør udgangspunktet af Naturparken.

Læs også To hunde kommet til skade i hundeskov: - Det er horribelt, at man efterlader en skov i den her tilstand

Skoven ligger i et bakket istidslandskab med skov, hede, og eng ved nordenden af Jyske Ås.

- Det er en stor glæde, at det nu er lykkedes at etablere Naturpark Tolne. Området er jo kendt for det særprægede landskab og den unikke natur. Der har under hele forløbet været en rigtig god dialog med de store jordejere som fx Tolne Skov ApS. Det er vigtigt at understrege, at en naturpark ikke indebærer nogen restriktioner, og at alle kommende aktiviteter kun bliver til noget med lodsejernes accept. Det var dejligt at se den positive stemning under det offentlige møde, hvilket understreger interessen for og opbakningen til naturparken, siger formand for Teknik- og Miljøudvalget i Hjørring Kommune, Søren Smalbro, i en pressemeddelelse.

Den første Naturpark blev udnævnt i 2013.

Naturpark Tolne dækker et areal på 2440 hektar.

Over 80 % af naturparken består af natur, mens der er 200 ejendomme og 390 beboere i området. 

Naturpark: 

- En Naturpark er et større sammenhængende landskab, der ofte vil indeholde naturområder af regional, national og international betydning.

- En naturpark er velafgrænset med stor landskabelig skønhed, naturrigdom og kulturhistorisk værdi.

- De repræsenterede landskaber i en naturpark er karakteristiske for landets forskellige egne og bør nyde særlig beskyttelse af hensyn til nuværende og kommende generationer.

- En naturpark indebærer ingen restriktioner og alle tiltag skal accepteres af de respektive lodsejere.

 

Kilde: Friluftsrådet