02:39

De mindste trafikanter blev skolet i trafiksikkerhed på Hjørring Dyrskue

Matilde Thirup og Kamma Elleris, begge fra 7. klasse på Hjørring Private Reaksjike i Hjørring, var en tur i en lastbil for at se de blinde punkter, hvor cyklister kan gemme sig.  Foto: Jesper Lange

1 af 2

Nordjylland har flest tilskadekommende i trafikken: Kampagne vil sikre de mindste

Trafiksikkerhedskampagnen Trafiksikkerhed i Øjenhøjde lærer skoleelever om farerne ved højresvingsulykker.

På Hjørring Dyrskue var der fredag mulighed for at blive klogere på meget mere og andet end køer og heste.

En trafiksikkerhedskampagne, kaldet Trafiksikkerhed i Øjenhøjde, var fredag også på dyrskuepladsen, hvor de yngste trafikanter blev inviteret med helt ind i førersædet på en lastbil og blev quizzet i deres viden om farerne ved trafikken.

Om Trafiksikkerhed i Øjenhøjde

  • Det er 17 år i træk, at kampagnen bliver afholdt.
  • Siden 2003 har over 110.000 elever modtaget kampagnens budskab.
  • I 2019 har kampagnen fokuseret på Nordjylland og Bornholm, men har ligeledes kunne opleves i andre dele af Danmark. Kampagnen sætter hvert særligt fokus på en ny del af landet.

Især risikoen ved højresvingsulykker, forårsaget af lastbiler, giver anledning til bekymring hos arrangørerne af trafiksikkerhedskampagnen. 

- Hver gang, der sker en ulykke, er det et stort problem. Og én ulykke er jo én for mange. Så nu mere, vi kan råbe op om det her, nu bedre, siger Dorte Palmblad, der er risikomanager hos forsikringsselskabet Codan, der sammen med flere andre aktører står bag kampagnen. 

Flest tilskadekomne i Nordjylland

Og der er grund til bekymring. I 2018 kom 627 personer til skade i trafikken i Nordjylland. Det er derved den region, der havde flest tilskadekommende per indbygger det år. Her er netop højresvingsulykker blandt de farligste typer ulykker. 

I alt døde døde der 21 personer i Nordjylland som følge af trafikulykker i 2018. 

- Det er vigtigt, at vi som store partnere i den her transportbranche gør noget for det, som, vi kan se, sker ude på gader og stræder hver dag, siger Dorte Palmblad.

Trafiksikkerhed i Øjenhøjde har turneret rundt i Nordjylland i løbet af foråret og slutter nu sæsonen af på Hjørring Dyrskue, hvor mere end 4000 skoleelever i dag var forbi.

  Foto: Jesper Lange

Hvorfor skal i lige være på et dyrskue, tænker du?

Det tænker jeg, fordi vi vil rigtig gerne derud, hvor der er mange børn. Vi vil gerne på en nem og enkel måde nå igennem så mange børn som muligt, siger Dorte Palmblad.

I lastbilen kan eleverne selv opleve, hvor svært det er at se klassekammeraterne i chaufførens spejle. Udover sikkerhed i forhold til lastbilen, undervises eleverne også i vigtigheden af at være synlige i trafikken, hvor eleverne efter forløbet modtager sikkerhedsustyr, blandt andet i form af trafikveste.

Bag kampagnen står en række aktører: DTL, Volve, Danske Fragtmænd, Energiselskabet OK, Codan og Børneulykkesfonden.

  Foto: Jesper Lange