02:14

I dag åbnede nordjyllands største biogas anlæg i Vrå. På årsbasis skal anlægget omdanne 300.000 tons gylle til energi.

anlægget er på størrelse med 12 fodboldbaner. Foto: Torben Lykke

1 af 2

Nordjyllands største biogasanlæg åbner for hanerne

Fredag åbnede Nordjyllands største biogasanlæg i Vrå. Det skal årligt omdanne 300.000 tons gylle til energi.

Nogle ser bare lort, når de kigger i en gylletank, mens andre ser ressourcer i lange baner. Landmand Jens Peter Lunden ser muligheder i gyllen. Han er medejer af Nordjyllands største biogasanlæg som fredag åbnede for hanerne.

Biogasanlægget i Vrå er kommet til verden i et samarbejde mellem energivirksomheden E.ON og landmanden fra Hjørring. Han har investeret 50 millioner kroner og en hel masse arbejde i det nye anlæg.

- Det har jo været en lang kamp og minimum 5 års arbejde at nå her til. Det er jo som et lille barn, man har set vokse sig stort, siger Jens Peter Lunden.

Det nye anlæg er på størrelse med 12 fodboldbaner. Det vil årligt behandle 300.000 tons gylle, som på årsbasis kan levere energi, til hvad der svarer til 6500 boliger.

- Biogas kommer til at betyde mange ting - på mange måder. For det første kommer vi til at udnytte næringsstoffer meget bedre i landbruget, når vi kører det gennem et biogasanlæg, men vi får også en vedvarende energi, som kan lagres, siger landmanden.

Gassen bliver lagret i store beholdere, og kan lagres ind til der er brug for den. Der er dog flere fordele ved biogassen.

- Det her er vigtigt, for at vi i fremtiden kan have en landbrugsproduktion i Hjørring Kommune. Vi skal simpelthen betragte gyllen som en ressource, siger borgmester i Hjørring, Arne Boelt. 

Når gyllen har været 40 dage i anlægget får landmændene deres gylle tilbage, men i en tyndere udgave. Den tyndere udgave er nemmere for planten at optage og dermed gror de hurtigere.

Naboer der har været generet af gyllelugt, kan også glæde sig over det nye biogasanlæg. Gyllen har efter en tur gennem anlægget nemlig reduceret lugten med op til 80%.