Foto: Ivan Johan Hansen

Officiel åbningsdag for årsopgørelsen: Skatteministeren stod klar til at hjælpe

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) stod klar ved telefonen mandag for at hjælpe borgere på vej med deres årsopgørelse.

For flere af de danskere, der ringede ind med spørgsmål omkring deres årsopgørelse, var der en noget uventet person i den anden ende af røret. 

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) havde taget turen til skattecentret i Hjørring for at hjælpe til med at besvare danskernes opkald og tage temperaturen på, hvad folk egentlig synes om det danske skattesystem. Her fangede TV2 Nord skatteministeren med et par spørgsmål. 

Hvad synes du om den her dag?

- Det er grundlæggende en god dag for skatteforvaltningen, for det er en mulighed for at vise, at selvom der er udfordringer og problemer, så fungerer de grundlæggende ting i vores skattesystem. Det er en dag, hvor mange borgere er i kontakt med skattevæsenet, og der er det vigtigt, at de får en god og positiv oplevelse, siger Karsten Lauritzen.

00:56 Luk video

Hvordan var det at tage imod opkald?

- Det var meget sjovt. Jeg fortæller dem, at det er skatteminister Karsten Lauritzen, de har ringet til. Nogen er helt kolde og siger ingenting. Og nogen bliver meget overraskede. Jeg kan ikke hjælpe dem, men jeg har en god kollega, der ved mere om, hvordan tingene fungerer. Men grundlæggende en positiv oplevelse.

Hvad ringer folk ind med?

- Det er jo typisk, at de ikke kan forstå, hvorfor de skal betale restskat, eller hvorfor de får penge tilbage. Man synes, der er noget, der ikke stemmer. Dem, jeg snakkede med, ville også sige, at vi skulle komme efter dem, der ikke betaler skat. 

Hvad kan du bruge den her dag til?

Jeg bliver bekræftet i det, jeg ellers hører fra borgere. Jeg har fået mange henvendelser, hvor danskerne er utilfredse med deres resultat, men de forklarer typisk, at de har fået en god behandling hos skattemedarbejderne. Det bliver jeg bekræftet i på sådan en dag her. Reglerne er, som de er, men det er vigtigt, at folk får en god behandling.

Er reglerne for svære, siden folk ringer ind for at få hjælp til årsopgørelsen?

- Kun én ud af syv danskere har egentlig behov for at rette i tingene. Så seks ud af syv skal bare acceptere de resultater, der kommer. Det er det letteste, men den syvende del, de synes, det er kompliceret. Så jeg også gerne have forenklet tingene. Det skal ske både ved hjælp af bedre it, men skattereglerne skal også forenkles. Det kræver dog, at jeg får flertal på Christiansborg.