LIGE NU:

Påbud til fjerkræavlere giver travlhed på nordjysk slagteri

Fra midnat er det lovpligtigt for landets hønse- og fjerkræavlere at have deres dyr enten inden døre eller under hegn og med fast tag. Det har skabt travlhed på nordjysk slagteri.

Frygten for, at fugleinfluenzaen H5N8 spreder sig blandt danske hønse- og fjerkræbesætninger, har fået Fødevarestyrelsen til at skærpe reglerne for hønse- og fjerkræavlere. Det har betydet en travl dag på Raunsmed Fjerkræs slagteri ved Vittrup nord for Løkken.

Fra midnat er det lovpligtigt for landets hønse- og fjerkræavlere at have deres dyr enten inden døre eller under hegn og med fast tag, oplyser Fødevarestyrelsen. Det er et påbud, som mange fjerkræavlere ikke ser sig i stand til at nå at opfylde, og derfor får de i stedet dyrene slagtet.

- Telefonen har været rimelig varm i dag, fordi der er mange, der egentlig først skulle have slagtet i december, men som gerne vil have slagtet lige nu og her, siger Poul Raunsmed fra Raunsmed Fjerkræ til TV2 Nord.

Fugleinfluenzaen H5N8 er blevet fundet i flere vilde ænder, måger og svaner flere steder i Danmark. Fødevarestyrelsen har slået alarm af frygt for, at sygdommen skal brede sig til hønse- og fjerkræbesætninger.

H5N8 er ikke farlig for mennesker, men den er stærkt smitsom mellem fugle og kan betyde stor dødelighed, hvis den breder sig til fjerkræbesætninger. De skærpede regler gælder ikke for ænder, gæs og fjervildt, da de ikke kan holdes indendørs.

Poul Raunsmed har alligevel valgt at lukke sine ænder ind.

- Vores område er faktisk det sted i Danmark, hvor der er allermest fjerkræ, så det er med at være lidt solidarisk. Det ville være en katastrofe, hvis vi fik fugleinfluenza her i Nordjylland, siger han.