01:40

Video: Johnni Isaksen

Særlig demensby løfter livet for plejehjemsbeboere - og holder på dem

På ældrecentret Lundgården i Vrå har man lavet en demensby med flere aktiviteter og hverdagsoplevelser, der skal forhindre de demente i at forlade institutionen.

Var det noget med en tur til frisøren? Et stop ved købmandsbutikken? Eller er det måske tid til at stige på bussen ved stoppestedet?

For beboerne på ældrecentret Lundgården i Vrå er der hver dag mulighed for at gå en tur i byen - også selv om de måske ikke helt er i stand til at gå til hverken frisør eller købmand selv. På Lundgården har man nemlig indrettet en demensby, hvor beboerne kan gøre praktiske hverdagsaktiviteter selv. 

Læs også GPS-sporing kan redde dementes liv - men loven spænder ben

På den måde bliver de holdt beskæftiget, og håbet er, at det skal mindske beboernes lyst til at forlade centret og risikere at ende som del af de op mod 1500 demensramte, der hvert år bliver efterlyst hos politiet.

- Vi har forsøgt at lave nogle aktiviteter, som vi ved, vores borgere også har besøgt, da de boede ude, siger Jette Pedersen, områdeleder på Ældrecenterområdet i Hjørring Kommune.

Indhegnet have

I en demensby handler det om at skabe trygge rammer uden for mange forstyrreleser. Det gør har man blandt andet gjort ved at male vægge og døre til.

- Det betyder også, at man som borger ikke går ind ad dørene, men i stedet kigger på maleriet, siger Jette Pedersen fra Hjørring Kommune. 

Læs også Håbet svinder: 83-årig dement mand stadig ikke fundet

Skulle de demente alligevel få lyst til at gå en tur under åben himmel, er der plads nok omkring ældrecenter Lundgården til, at man kan gå sig træt. Der er nemlig en stor indhegnet have, de demente kan gå rundt i. 

Kan aldrig sikre sig

Men hegnet kan ikke helt garantere, at de demente ikke kan komme ud. Hvis de beslutter sig for at gå fra plejehjemmet, kan det lykkes dem.

- Vi kan jo ikke 100 procent sikre os, og det kommer vi heller aldrig til. Hvis vi skal, skal vi låse, og det har vi ikke lyst til, siger Finn Bernhard, der er afdelingsleder på ældrecenter Lundgården.

Men med det kolde vejr udenfor er der et helt særligt sted til beboerne indendørs. På Lundgården mødes beboerne til en lille én på Rottehullet.