Foto: Sofie Mathiassen / Scanpix

Sjælden fugl på besøg ved Hirtshals Fyr

Fuglekiggere samledes torsdag ved Hirtshals Fyr for at se den sjældne kongeedderfugl.

Det er bestemt ikke hver dag, at kongeedderfuglen fra de arktiske kyster i Grønland og Rusland lige lægger vejen forbi Danmark - og det er endnu sjældnere, at den stopper i Nordjylland.

Men torsdag ved middagstid fik fuglekigger Lars Paaby sig alligevel noget af et syn, da han spottede den sjældne fugl ved Hirtshals Fyr, hvor den svømmede rundt i vandet. 

- Det er første gang, at denne art ses ved Hirtshals, og arten ses ikke årligt i Jylland. Derimod ses enkelte fugle i det sydøstlige Danmark om vinteren og på træk, men det bliver færre og færre år for år, skriver ornitolog Rolf Christensen fra Grenen Fuglestation om fundet i Hirtshals.

Ifølge Dansk Ornitologisk Forening yngler kongeedderfuglen i små søer på tundraen i nærheden af havet, hvor den finder sin mad. Den kan søge helt ned på 25 meters dybde i vandet, hvis der er føde at få dernede.

Kongeedderfuglen er lidt mindre end edderfuglen, da den ikke bliver mere end cirka 60 centimeter lang. Især hannerne er smukke, skriver Rolf Christensen.

Han fik hurtigt selskab er cirka 20 andre fuglekiggere fra lokalområdet og Aalborg og Skagen, som ville se og fotografere den sjældne gæst. Og Rolf Christensen forventer, at flere fuglekiggere kan dukke op fra både Sjælland og Fyn de næste dage for også at få et glimt af den.