01:54

Gaderne i Hjørring myldrer i disse dage med skotske spejdere, som besøger deres venskabsgruppe i Hjørring.

Skotske spejdere gæster Hjørring

Gaderne i Hjørring myldrer i disse dage med skotske spejdere, som besøger deres venskabsgruppe i Hjørring.

28 skotske spejdere har i denne uge besøgt deres venskabsgruppe i Hjørring. På samme måde, som spejdere fra Hjørring har været i Lockerbie i Skotland. Alt sammen for at de kan lære hinanden at kende, og se, hvordan man er spejder i hinandens lande.

- Vi har faktisk startet med at øve nogle almindelige basale spejderting med dem, for de er ikke helt vant til at tage på lejr på samme måde som os, siger gruppeleder Mette Olin fra KFUM spejderne Bistrupspejderne.

Det kan lyde mærkeligt, at danske spejdere underviser skotske spejdere i råbåndsknob og konstruktioner med rafter, men reglerne er anderledes i Skotland.

- I Skotland har vi mange regler, så vi har ikke lov til at lave fysiske ting, siger Rowan Chesholm, der er spejder fra Lockerbie i Skotland.

- Som leder i Skotland har man en hel bog om, hvad man ikke må med børnene. Det har vi jo ikke her i Danmark. Her har vi jo mere frie regler, og kommer de hjem med en skramme på knæet, så er det bare ærgerligt. Sådan er det ikke i Skotland. Så det får de lov til at prøve heroppe - at få lidt blå mærker og lidt skrammer, siger gruppeleder Mette Olin fra KFUM spejderne Bistrupspejderne.

De skotske spejdere sætter pris på den danske model.

- Jeg kan godt lide at have få regler. Regler er regler. Men ofte kommer regler til at føles som en spændetrøje, og der er ting, du ikke kan gøre. Her kan du gøre det, du har lyst til, siger Rowan Chesholm fra Lockerbie i Skotland.

I morgen drager de skotske spejdere videre til Sønderborg, hvor de skal deltage i den store international spejderlejr, kaldt Spejdernes Lejr, frem til den 30. juli.