Foto: Mick Knive Anderson

Foto: Mick Knive Anderson

Foto: Mick Knive Anderson

Foto: Mick Knive Anderson

1 af 4

Skrald skæmmer i Lønstrup: - Det er voldsomt og grimt

Det er voldsomt, men ikke usædvanligt at se så store mængder maritimt affald på stranden i Lønstrup, som man kan det i disse dage.

Store mængder maritimt affald fylder i disse dage stranden i Lønstrup og leder i højere grad tankerne mod en losseplads end mod et turismemæssigt trækplaster, der ellers er hvad Lønstrup plejer at være.

- Det ser voldsomt ud, og det er også voldsomt, lyder det fra Jan Laustsen, der er teamleder ved Hjørring Kommune med ansvar for kommunens lange kyststrækning.

- Deet er grimt, og generer både de lokale borgere og turister, der besøger stranden, fortsætter teamlederen.

Det er til gengæld ikke så usædvanligt, som det ser ud, fortæller han. Og forklaringen er ganske naturlig.

- Det skyldes den vind, der har været den sidste tid, og på grund af forskellige faktorer - i Lønstrup er der for eksempel høfter mange steder - samler affaldet sig på nogle korte strækninger. 

Læs også Se billederne: Strandene ved Lønstrup flyder over med affald

Hjørring Kommune rengør løbende strandene i kommunen og i foråret får de alle en hovedrengøring, så de kan blive klar til turistsæsonen. I Lønstrup foregår det med håndkraft fordi underlaget er sten, og her har man igennem de sidste år oplevet en udvikling hvor plastaffaldet bliver mindre og mindre. Det gør det både mere besværligt og mere bekosteligt at fjerne.

- Der er jo ikke ligefrem afsender på sådan noget affald, men det er rigtig interessant, hvor det kommer fra, siger Jan Laustsen.

Der kom fokus på de store mængder skrald i Lønstrup søndag, og flere medier har mandag kontaktet Jan Laustsen for at høre nærmere om den sørgelige tilstand på stranden. Derfor fremrykker man nu den planlagte rengøring af stranden, men det er ingen garanti for, at det ikke kan blive ligeså slemt igen.

- Hvis vi rydder op nu, og det så blæser igen, som det har gjort de sidste par uger, skyller der masser af skrald ind igen. Det kan vi ikke forhindre, men så må vi bare ud og rydde op igen, siger Jan Laustsen.