Snorkletur skal åbne unges øjne for naturen under havet

Elever fra Horne Skole gik fredag på opdagelse i havet ved Hirtshals for at lære mere om naturen under vandet.

Iført våddragt, dykkermaske og snorkel kastede eleverne fra femte klasse på Horne Skole sig fredag i bølgerne ved Tornby Rev syd for Hirtshals. I anledning af Naturmødet i Hirtshals havde Verdensnaturfonden, WWF, inviteret eleverne en tur under havoverfladen - og for mange af er verdenen under havet ny.

- Den tid, hvor alle havde en onkel eller måske en far, der satte ruser eller garn, og man var med ude at tømme dem og fik det ind under huden, den er rendt lidt fra os. Men man kan opleve havet på nye måder ved at tage en god våddragt, en dykkermaske og en snorkel på, og så svømme rundt og kigge på arterne, siger havbiolog Peter Skødt Knudsen fra WWF, som guidede eleverne under deres snorkletur.

Eleverne så både muslinger, søstjerner og masser af tang igennem dykkerbrillerne, da de fik hovedet under havoverfladen. Titlen på arrangementet var 'Opdag Havet', og de lokale skoleelever fik set meget, de ikke plejer at se.

- Vi fandt en krabbe og en blå vandbobleting. Og så fandt vi også noget rødt tang og en masse små dyr, der sad på nogle sten, fortæller Kristine Mønster Skov, som går i 5.X på Horne Skole.

Selvom Tornby Rev ikke umiddelbart kan sammenlignes med verdens mest kendte koralrev Great Barrier Reef, som ligger ved Australien, så mener Peter Skødt Knudsen, at det er anstrengelserne værd at undersøge det våde element nærmere.

- Man skal ikke tro, at vi ikke har noget at byde ind med her i Danmark. Vi har også koraller, søfjer, søstrå og dødningehovedkoraller, som er ude i Kattegat, og vi har faktisk noget ret fedt undervandslandskab med sådan nogle søjler, der stikker op fra havbunden ude ved noget boblerev, hvor man kan få sig nogle ret vilde havnatursoplevelser, siger han.

Hvad håber du så, at børnene har fået ud af at være med herude i dag?

- At de er blevet rigtig dejligt saltvandsvåde og simpelthen har mærket havet på kroppen og på deres balancesystem. Når de lægger hovedet på hovedpuden i aften og lukker øjnene, kan de måske mærke, at havet skvulper rundt i dem, og at de har fået en forbindelse til havet og har lyst til at vende tilbage og undersøge mere, siger Peter Skødt Knudsen.


Seneste nyt

fra Nordjylland