02:37

Socialt udsatte i Hjørring henter masser af mad.

Thomas Harlund fra Hjørring henter flere gange om måneden overskudsmad i Den Blå Cafe i Hjørring. Foto: Christian Henriksen

På 1 år har Blå Kors hentet 9,5 tons overskudsmad i supermarkeder i Hjørring, Hirtshals og Lønstrup. Foto: Christian Henriksen

1 af 4

Thomas på kontanthjælp: Er taknemmelig for overskudsmad

En gang om ugen kan man for 20 kroner få en pose med overskudsmadvarer i Den Blå Cafe i Hjørring. Thomas Harlund er en af dem, som benytter sig af muligheden et par gange om månenden, når familien ikke har råd til at handle ind.

Thomas Harlund er på kontanthjælp. Han bor i Hjørring sammen med sin familie i en husstand på tre, og det er svært at få pengene til at slå til. Derfor kommer han i den Blå Cafe i Hjørring, hvor Blå Kors en gang om ugen deler overskudsmad ud.

- Der er tider, hvor jeg ikke har så mange penge, og så benytter jeg det her tilbud. Jeg er virkelig glad for muligheden, og jeg vil gerne opfordre andre til at gøre det samme, hvis behovet er der, siger Thomas Harlund. 

Blå Kors i Hjørring startede for et år siden med at hente overskudsmad i flere supermarkedet i Hjørring, og på et år har Blå Kors hentet og fordelt 9,5 tons madvarer. 

Hver mandag morgen henter chauffører mad i supermarkederne. Foto: Christian Henriksen

21 frivillige står for ordningen, hvor tre chauffører hver mandag morgen kører ud efter fødevarer i forretningerne og bringer dem tilbage til Blå Kors i Kongensgade i Hjørring, hvor maden bliver registreret og fordelt til de socialt udsatte, som kommer i Den Blå Cafe efter en pose med overskudsmad. 

- Behovet for at få mad er stort. Jeg ved, at der er nogle, som skal vælge mellem at få tøj på kroppen eller købe mad, siger leder af den Blå Cafe Susanne Houmøller. 

Der kommer omkring 30 personer hver mandag efter madvarer i cafeen. Thomas Harlund får både bacon, brød, æg og en del grøntsager i sin pose. 

- Vi kan klare os en uge med det her. Jeg fik en hel bacon. Vi køber lidt mælk, og hvad vi ellers skal bruge dertil, men vi har til en uge. Det er godt. Det er virkelig godt siger han. 

På mandag kører de frivillige igen efter overskudsmad hos supermarkederne i Hjørring, Hirtshals og Lønstrup.

Måske kommer Thomas Harlund også igen efter en pose overskudsmad. 

21 frivillige er med til at hente, registrere og fordele de mange kilo madvarer i Blå Kors i Hjørring. Erik Ansbjerg er en af de faste frivillige. Foto: Christian Henriksen