LIGE NU:

Hollandske fiskere afviser anklager

Skipperne ombord på de hollandske bomtrawlere afviser at de fisker ulovligt i Skagerrak.

Tre fartøjer i en lille hollandsk fiskerflåde lå i weekenden i havn i Hirtshals på grund af stormvarslet. Det lykkedes TV2 Nord at få kontakt til en af kaptajnerne, selv om han var taget en tur hjem til Holland.

De hollandske bomtrawlere bliver anklaget for snyd med kvoterne i Skagerak, og for systematisk at overfiske i Skagerak.

Det afviser Jelle Romkes, der er kaptajn på bomtrawleren Hermina blankt.

- Vi fisker ikke ulovligt i Skagerrak. Vi fisker kun i Skagerrak, når det er meget dårligt vejr. Det er derfor vi nu ligger i Hirtshals.

Vi registrerer alt i vores logbog. Det har vi et særligt program, der sørger for. Den hollandske regering kan følge os overalt, så det gør vi ikke, siger Jelle Romkes.

Ifølge de danske kystfiskere fisker hollænderne flittigt i Skagerrak, men afskriver alligevel det meste af fangsten i Nordsøen, hvor de må fange langt flere fisk. Det sker ved, at de angiveligt sejler en tur omkring Nordsøen på vej i havn, for på den måde at kunne påstå, at fisken er fanget der. Den hollandske skipper mener at anklager bunder i misundelse.

- De danske fiskere er ligesom de franske fiskere, når de ikke fanger nok. Så peger de fingre ad os. Er det fordi I er dygtigere end dem? Ja! Det tror jeg, siger Jelle Romkes.

Den melding forstår formanden for fiskerne i Thorupstrand, Jan Olsen ingenting af. For ham er regnestykket helt enkelt.

- Jeg har talt omkring 20 forskellige bomtrawlere i Skagerrak alene i år, og ifølge mine tal har de kun fanget omkring 900 tons fisk heroppe. Det er ikke mere end vi seks snurrevodsfiskere fra Thorupstrand har fanget. Med den fangst kan de ikke engang få dækket deres udgifter til diesel, siger Jan Olsen.