Kystfiskere optimistiske: Arbejde med kontrolpunkt i Hanstholm allerede sat i gang
Foto: Henning Bagger, Scanpix
Fiskere fra Thorup Strand jubler over, at deres besættelsesaktion ser ud til at have båret frugt. Der er tilsyneladende politisk velvilje til at etablere et fiskerikontrolpunkt i Hanstholm. - Men hvis ikke Holland og EU samarbejder, sker der ikke noget, lyder det fra fiskerne.
Allerede i næste uge skal de nordjyske kystfiskere og Udenrgsministeriet mødes igen. Men hvis den endelige løsning ikke dæmmer op for de hollandske bomtrawlere, besætter de ministeriet igen. - Og så bliver vi der og tager juletræ med, lyder det.
De nordjyske kystfiskere møder usædvanlig velvilje i Udenrigsministeriet for at få sat stop for hollandske bomtrawleres hærgen på fiskepladserne i Skagerrak.
- Vi er faktisk ikke kommet hjem fra København endnu, for vi har lige været til møde i Udenrigsministeriet og blevet orienteret om, at arbejdet med at etablere et kontrolpunkt i Hanstholm går i gang i næste uge. Embedsværket er kørt i stilling, og vi er blevet fortalt, at man vil arbejde hurtigt og konstruktivt, fortæller Thomas Højrup, der er talsmand for Thorup Strand-fiskerne, som i årevis har ligget i regulær fiskekrig med bomtrawlerne fra Holland.
Optimismen og velviljen lyste både ud af de fiskere, der onsdag besatte Udenrigsministeriet, og fiskeriministeren, der lovede, at han ville sætte arbejde i gang for at lave et fiskerikontrolpunkt i Hanstholm og dæmme op for de hollandske bomtrawlere, som ifølge fiskerne ødelægger havbunden i Skagerrak og dermed minimerer fiskebestanden.
- Jeg tror, der vil være bred opbakning til det - og derfor tror jeg også roligt, jeg kan sige: Det kommer til at ske. Og det kommer til at ske hurtigt, sagde minister for fødevarer, fiskeri og ligestilling og minister for nordisk samarbejde Mogens Jensen til TV2 Nord i forbindelse med mødet.
Det ser dermed ud til, at der er reel opbakning i ministerierne til at etablere kontrolpunktet i Hanstholm, som skal kunne kalde skibe til land, selvom der fiskes i internationalt farvand udenfor 12 sømils-grænsen.
- Det er selvfølgelig godt, at der sker noget, men der er lang vej igen, hvis ikke ideen om etablering af et kontrolpunkt bakkes op både i Holland og i EU. Det virker kun, hvis alle accepterer det, slår Thomas Højrup fast.
Der har da også tidligere været problemer med at samarbejde på tværs af nationerne, men Thorup Strand-fiskerne mener, at det er ved at være sidste chance, hvis erhvervet skal overleve i Nordjylland.
- Vi kan simpelthen ikke klare mere nu. Nu må politikerne gøre noget. Havbunden og Skagerrak bliver smadret, sagde Jesper Olsen, fisker fra Thorupstrand, talsmand for de aktionerende fiskere og en af ”Gutterne på kutterne” om bomtrawleriet, inden man onsdag besatte ministeriet.
På trods af en årelang kamp har intet virket i kampen mod bomtrawlerne før.
Derfor er fiskerne da også klar til at tage konkret handling igen, hvis papirarbejdet ikke ender med at give resultat i virkeligheden.
- Ja, så må vi jo besætte ministeriet igen. Og denne gang tager vi ikke hjem - men så bliver vi. Og fiskerne på stranden joker med, at vi tager et juletræ med. Det skal simpelthen være et vendepunkt det her. Men jeg tror også på, at hvis alle danske kræfter bliver sat ind for at løse det her problem, så skal vi nok finde ud af det, siger Thomas Højrup.