Nordjyske kystfiskere besætter Udenrigsministeriet

Nordjyske kystfiskere besætter Udenrigsministeriet og kræver forbud mod bomtrawleri i Skagerrak. Foto: Katrine Fuglsang

Hollandske bomtrawlere ligger til kaj i Thyborøn Havn, mens fiskeriminister Eva Kjer Hansen er på besøg på det danske kontrolskib Vestkysten. Simon Kollerup (S) vil nu helt have forbudt bomtrawleri i Skagerak Foto: Mick Knive Anderson

Hollandske bomtrawlere ligger til kaj i Thyborøn Havn. Det er bomtrawlere som disse, kystfiskerne vil have forbudti Skagerrak. Foto: Mick Knive Anderson

Foto: Per Frank Paulsen

1 af 4

En delegation på 15 kystfiskere fra Hanstholm, Thorupstrand, Løkken, Hirtshals og Skagen har netop besat Udenrigsministeriet i København.

Det skal være slut med bomtrawlere i Skagerak. Det mener en flok nordjyske kystfiskere, der her til formiddag har besat Udenrigsministeriet. Målet er at få stoppet det, de kalder 'en menneskeskabt miljøkatastrofe i Skagerrak'.

Læs også Bomtrawler-krig fortsætter: Politianmeldt for at smadre el-kabel i Skagerrak

Fiskerne mener, at hollandske bomtrawlere ødelægger havbunden i Skagerrak og fordriver de lokale fiskere fra deres fangstpladser. Fiskerne kræver øjeblikkeligt stop for den type fiskeri.

- Vi kan simpelthen ikke klare mere nu. Nu må politikerne gøre noget. Havbunden og Skagerrak bliver smadret, siger Jesper Olsen, fisker fra Thorupstrand, talsmand for de aktionerende fiskere og en af ”Gutterne på kutterne”.

Bomtrawl foregår ved, at hollandske fiskekuttere trækker tunge jernæder over havbunden, og fiskerne mener, det ødelægger miljøet.

- Bomtrawlsfiskeri kvaser og hvirvler havbundens dyresamfund op i vandet, så de tiltrækker fisk, ligesom mågerne flokkes om regnorm efter ploven på marken. Efter at have gravet døgnet rundt i en uges tid, er kun ådselædene søstjerner og isinger tilbage. Bomtrawlets tonstunge kæder giver fiskene brandsår, og fiskeriformen belaster klimaet med sit høje brændstofforbrug, lyder deres kritik af bomtrawl.

Nordjyske kystfiskere besætter Udenrigsministeriet og kræver forbud mod bomtrawleri i Skagerrak. Fiskerne er ved 10.30-tiden blevet inviteret indenfor i ministeriet.  Foto: Katrine Fuglsang

Kystfiskerne mistænker også bomtrawlerne for at fiske mange flere fisk, end de må. Derfor er deres første krav, at der laves et kontrolpunkt i Hanstholm, så myndighederne kan kontrollere, om bomtrawlernes fangster ligger inden for de tilladte kvoter.

Kystfiskerne mener også, at kvoten på rødspætter i Skagerrak skal sættes ned.

Læs også Danmarks Fiskeriforening kræver bedre kontrol af hollandske bomtrawlere

- Skagerrak, fiskebestandene og kystfiskeriet kan simpelthen ikke holde til, at der fiskes med så voldsomme fiskeredskaber som bomtrawl. Derfor skal bomtrawlerne helt ud af Skagerrak, siger Henry Fjord, der til daglig fisker fra Hanstholm.

Kystfiskerne bliver i Udenrigsministeriet, indtil de har fået lovning på, at der oprettes et kontrolpunkt i Hanstholm.

Forsiden lige nu