LIGE NU:

Nabohjælp mindsker risikoen for indbrud

Det bedste værn mod tyvene er ifølge politiet ikke vagtfirmaer eller patruljer, men derimod hjælpsomme naboer.

Jannie Hedegaard fra Kaas er en af de mange nordjyder, der har haft indbrud inden for de seneste uger.

- Da jeg var kommet til mig selv og havde fundet sofaen, der sendte jeg en advarsel rundt inde på Nabohjælp-app'en, fortæller hun.

Jannie Hedegaard havde tilmeldt sig Nabohjælp, før hun havde besøg af ubudne gæster. Det synlige bevis i form af Nabohjælp-klistermærkerne havde hun ikke nået at få sat op, men hun mener, at det er vigtigt at stå sammen i kampen mod indbrudstyvene.

- Jo mere, vi hjælper hinanden, og jo mere, man gør opmærksom på, at 'nu har vi set noget mistænkeligt' eller 'nu har vi lige haft indbrud, så de er heroppe omkring', tror jeg kan være med til, at vi på et tidspunkt får gjort sådan, at de tænker: "Her har vi sgu ikke lyst til at arbejde længere," siger Jannie Hedegaard.

Statistik fra Nabohjælp viser, at 23.305 nordjyder har tilmeldt sig initiativet, som er sat i søen af Det Kriminalpræventive Råd og TrygFonden. Flere og flere melder sig løbende til.

- Det opstår typisk ved, at der er en, der tager initiativ til at gå rundt at banke på hos naboerne og siger: "Hey, skal vi ikke være med i det her? Det er smart", og så breder det sig lige så stille som ringe i vandet, fortæller Sarah Risbøl Jacobsen, der er pressemedarbejder ved Det Kriminalpræventive Råd.

Der er ikke lavet undersøgelser i Danmark, som viser, hvor effektivt Nabohjælp er. Et studie fra Storbritannien fortæller, at Nabohjælp i sig selv uden andre foranstaltninger nedbringer risikoen for indbrud med 20 procent.

- Vi ved helt konkret, at Nabohjælp har en effekt. Men det skal være aktiv nabohjælp. Det er altså ikke nok bare at sætte et klistermærke på postkassen, hvor der står, at der er Nabohjælp, siger politikommissær Sune Myrup fra Nordjyllands Politi.

Nabohjælp er et vigtigt værn mod indbrudstyve. Sune Myrup opfordrer til, at man enten selv laver aftaler med sine naboer eller tilmelder sig Nabohjælp.

- Det er synligheden og aktiviteten, vi efterspørger lige nu, fordi det er det, der er brug for for at få bremset det her.  Den seneste bølge af indbrud har gjort flere nordjyder opmærksomme på aktivt at gøre noget, siger Sune Myrup.

Jannie Hedegaards klistermærker får ikke lov at ligge på spisebordet længere. Nu skal de op på postkassen, så indbrudstyvene forhåbentlig ikke kommer igen.

- Jeg kan kun anbefale, at andre gør det samme, og at vi hjælper hinanden med at passe på hinanden, siger Jannie Hedegaard.