Foto: Anders Debel Hansen / Scanpix (Arkivfoto)

Omrejsende kriminel sigtet for 19 indbrud

Politiet har haft en 42-årig litauer i grundlovsforhør in absentia, sigtet for at have begået 19 indbrud i Vendsyssel.

Nordjyllands Politi arbejder for at udstede en europæisk arrestordre på en 42-årig litauer, der for øjeblikket befinder sig i udlandet.

Manden er mistænkt for at have begået 19 indbrud i Vendsyssel tilbage i juli 2017. Det fortæller efterforskningsleder Sune Myrup. 

Den 18. oktober var litaueren fremstillet i grundlovsforhør in absentia - uden, at han var til stede - med henblik på at udstede arrestordren på manden.

Sagen er nu sent videre til rigsadvokaten, der skal godkende arrestordren, så manden kan blive anholdt og udleveret til Danmark.

Et led i en større indbrudsbølge

Sune Myrup forklarer, at efterforskningen i den 42-årige mand startede, da politiet tidligere på året undersøgte flere indbrud i Vendsyssel. Det første også til anholdelsen af 15 mænd tidligt i oktober. 

- Vores søgen efter den 42-årige mand er et udløb af vores efterforskning i de mange indbrud i Vendsyssel. Det gik op for os, at vi skulle arbejde i to spor og søge efter tyve både fra ind- og udland, siger Sune Myrup.

Den litausike mand er sigtet for at have begået indbrud i den sydlige del af Vendsyssel i Aabybro, Vadum, Nørre Halne og Sulsted i flere villaer de to første uger i juli. 

Sune Myrup kan ikke oplyse den samlede værdi af de ejendele, der er blevet stjålet i forbindelse med indbrudene, men fortæller, at det primært drejer sig om smykker og elektronik, og at der er tale om et "samlet stort beløb". 

Den 42-årige er tidligere idømt en fængsselsstraf for indbrud i Danmark i slutningen af 2016 og blev sendt ud af landet den 10. februar 2017. Efterforskningslederen betegner manden som en omrejsende kriminel.

Læs også Sigtet for indbrudsbølge siger, at han var alene om indbruddene