22-årig driver fjerkræslagteri: - Jeg arbejder 15 timer om dagen

December er den travleste måned for Vendsyssel Fjerkræslagteri, der har været nødt til at hyre ekstra arbejdskraft.

Telefonen ringer. Igen. 

- Det er Elias Hall. Hvad kan jeg hjælpe med? 

Sådan lyder det flere gange i timen. Med mobilen ved øret går Elias Hall blandt stativer med flere tusinde plukkede ænder. Og han har rygende travlt. 

- Det er altid dejligt at have travlt. Men vi løber virkelig stærkt, siger han. 

Han er medejer af Vendsyssel Fjerkræslagteri, hvor han står for at få slagtet og pakket fjerkræ. Men i december går det ekstra stærkt i den lille forretning. For danskerne vil have juleand, og det har betydet, at han og hans kollegaer har arbejdet på højtryk i julemåneden. 

- Den seneste uge har vi næsten ikke holdt fri. Vi har arbejdet mellem 15 og 18 timer i døgnet, fortæller han. 

Der er omkring 25.000 fjer på en and. Først kommer den i bivoks, og bagefter fjernes resten med pincet.
Der er omkring 25.000 fjer på en and. Først kommer den i bivoks, og bagefter fjernes resten med pincet.

En hurtigvoksende forretning

Slagteriet har slagtet og pakket ferske ænder på samlebånd siden 14. december. Og derfor har Elias Hall måttet hyre yderligere arbejdskraft til. De startede med at være to. Nu er de 17 ansatte.

Vendsyssel Fjerkræslagteri åbnede i foråret 2022. Det skete, efter ham og hans kammerat valgte at gøre alvor af deres tanker. Nu er han medejer og produktionschef, selvom han kun er 22 år. 

- Hvis jeg vidste, hvad det indebar at drive sådan et slagteri, så havde jeg aldrig sagt ja. Men man lærer noget hver dag, hvis bare man holder øjne og ører åbne, siger han. 

Men jobbet har også givet udfordringer for den unge nordjyde. Udover et lavt udbud af ællinger, så har energikrisen også drillet. 

- Vi bruger jo uhyggeligt meget strøm. Det er blevet en meget dyr omgang for os. 

Derfor har han været nødt til at lægge et ekstra tillæg på den regning, han sender ud til producenterne.

Elias Hall er uddannet landmand. Men pludselig fik han en ide om at drive et fjerkræslagteri.
Elias Hall er uddannet landmand. Men pludselig fik han en ide om at drive et fjerkræslagteri.

Det bliver alligevel jul 

Men prisstigningerne har ikke sat en stopper for danskernes lyst til juleand. Omkring 40.000 fjerkræ har været gennem slagteriet. 

- Det har været nogle lange dage. Og jeg kan mærke, at både jeg og folkene her er ved at være godt slidte nu, siger den unge slagter.

Men nu er der snart udsigter til ferie for Elias Hall og hans ansatte. Den sidste and er nemlig blevet slagtet og pakket. Nu mangler han kun at sende det sidste læs af ænder ud til jul. 

- Jeg glæder mig til at vinke farvel til lastbilen, og så køre hjem og lægge mig på sofaen, siger han og fortsætter:

- Med fødderne oppe.

VIDEO: Mød den 22-årige fjerkræslagter Elias Hall:


Seneste nyt

fra Nordjylland