LIGE NU:

Ægtepar vil lave efterskole i asylcenter

Sara og Lars Tornøe drømmer om at blive forstanderpar på en efterskole i det tidligere asylcenter i Tranum.

Gennem 25 år var Jammerbugt Kommune en af landets største aktører, når det handlede om husning af asylansøgere. 

Som en del af den store indsats overtog det daværende Brovst Kommune tilbage i 2003 Center Tranum, der indtil lukningen i 2019 husede et stort antal udlændinge, mens deres anmodninger om asyl blev behandlet.

quote Vi har fået en varm velkomst – også af de folk i Tranum, de ildsjæle, der er dernede.

Lars Tornøe

Siden lukningen har centeret, der har plads til næsten 350 asylansøgere, stået tomt, men nu kan der snart være nye beboere klar til indflytning i Tranum.

Ægteparret Sara og Lars Tornøe arbejder på at få lov til at lave asylcenteret om til en efterskole, Efterskole Under Lien. Det skal være et efterskoletilbud til normaltbegavede og velfungerende unge med autisme.

- Det er en drøm, at få det her stablet på benene. Vi håber, at der kan blive økonomi til, at vi kan realisere det, at vi kan få en god medarbejdergruppe med gode personer, der kan være med til skabe stedet, siger Lars Tornøe.

Sara og Lars Tornøe, der begge stammer fra området, sigter efter, at de kan gå i gang med at skrive elever op i løbet af efteråret, mens en større ombygning og makeover af asylcenteret efter planen skal ske i løbet af næste forår.

Målet er, at de første op mod 40 elever skal stå klar til skolestart efter sommerferien 2022.

- Jeg er gammel Tranum-dreng. Der er højt til loftet i spændet mellem skov og strand, og jeg slapper simpelthen af. Den natur, den tilbyder noget til os mennesker, og der er asylcenterets placering helt ideel, siger Lars Tornøe.

Mangler stadig tilladelse

Inden de kommer til boligindretning af værelserne og optagelsessamtaler med potentielt kommende elever, er der et vigtigt punkt på økonomiudvalgsdagsordenen i Jammerbugt Kommune den 16. juni, der bliver afgørende for efterskoledrømmen, siger Lars Tornøe.

Her skal udvalgets medlemmer tage stilling til, om de vil give tilladelse til efterskoleprojektet, som Tornøe-parret håber kan beskæftige omkring 25 medarbejdere.

- Vi håber, at vi kan være med til at understøtte den lokale udvikling og skabe nogle arbejdspladser. Vi er blevet taget rigtig godt imod i det her. Vi har fået en varm velkomst – også af de folk i Tranum, de ildsjæle, der er dernede, siger Lars Tornøe.

Borgmester i Jammerbugt Kommune Mogens Christen Gade (V) oplyser, at der udover efterskoleforslaget er et andet bud på, hvad de gamle asylbygninger i Tranum kan bruges til. Også projektet Green Universe – et bud på et oplevelses- og forskningscenter - har budt sig til. Begge forslag har indtil den 7. juni til at aflevere deres oplæg til økonomiudvalget, der så den 16. vil tage stilling til, hvilket af dem de ønsker at arbejde videre med.

- Der er meget potentiale i dem begge. Vi vil gerne hurtigt have lys i vinduerne igen, så nye, spændende projekter kan tage over, når andre stopper.

- Vi har haft bilaterale møder med dem begge, fælles møder med andre også, og der er stadig flere, der viser deres interesse, men nu går vi med de her to i først omgang, og så må vi se, hvad det fører til, siger Mogens Christen Gade. 

40_percent

play Sygeplejerskerne i Nordjylland: - Vi har kræfter til at strejke lige så længe, det er nødvendigt

25_seconds

play Fisk føler smerte: Skånsomme fangstmetoder skal undersøges

Læsø Kommune

Udvalgsformand stopper i utide: Forlader byrådet efter mere end et årti

20210507-155312-L_130Mb

Her kan sygeplejerskernes strejke ramme i Nordjylland

40_percent

play Sygeplejerskerne i Nordjylland: - Vi har kræfter til at strejke lige så længe, det er nødvendigt

25_seconds

play Fisk føler smerte: Skånsomme fangstmetoder skal undersøges

Til forsiden

Til forsiden