LIGE NU:

Besparelser: Jammerbugt Kommune sparer otte millioner på sundheden

Social. og Sundhedsudvalget i Jammerbugt Kommune har i denne uge udmøntet de besparelser på godt otte millioner kroner, der skal være med til at redde kommunens budget.

- Vi har virkelig gjort meget for at de her besparelser kommer til at gå så lidt ud over borgerne som muligt.

Sådan forklarer Ib Nellemann (V), der er formand for Jammerbugt Kommunes Social- og Sundhedsudvalg.

Han henviser til de besparelser på lige godt otte millioner kroner som udvalget var blevet sat til at bidrage med i det samlede budgetpuslespil, der skal forhindre at Jammerbugt Kommune kommer ud af 2019 med et underskud på den skatteyderbetalte drift på omkring 30 millioner kroner.

Og han understreger det flere gange: Udvalget har lagt sig i selen for at minimere effekten af besparelserne ude hos borgerne - men ikke desto mindre kommer der stil at ske forringelser.

Forringer klippekortsordning - men sløjfer den ikke

De samlede besparelser på social- og sundhedsområdet beløber sig til 8.133.000 kroner fordelt på 6.137.000 kroner på det område, der hedder Sundhed og handicap samt 2.196.000 kroner på seniorområdet.

På seniorområdet består besparelserne af mange små poster og betyder blandt andet at plejecentrnes budgetter for resten af året skæres med en procent svarende til 464.000 kroner.

- Og så bliver det op til plejecentrene selv at finde ud af, hvordan besparelsen skal udmøntes, forklarer Ib Nellemann.

Den såkaldte klippekortsordning får også med grønthøsteren, men udvalget afstod fra at følge forvaltningens indstilling om helt af afskaffe ordningen, der giver borgere med et behov for hjælp, mulighed for at spare tid sammen, så de kan få hjælp til ting, der ligger ud over den hjælp, de er blevet tildelt på fast basis.

- Den var vi meget kede af at skulle afskaffe fordi Jammerbugt Kommune faktisk altid har været blandt dem, der gik forrest med fritvalgsordninger, så vi valgte at reducere og ensrette ordningen i stedet, forklarer Ib Nellemann.

Konkret betyder det at borgere med ret til klippekortsordningen fremover opsparer 25 minutter om ugen, hvilket giver en kontant besparelse på 389.000 kroner. Derudover sløjfes den ordning, der hedder "tilvalgstid" med en næsten identisk besparelse til følge.

Vil betale mindre for ydelser

En af de poster, der fylder mest i Social- og Sundhedsudvalgets sparekatalog, er forhandling af de takster, som private pleje- og sundhedstilbud på handicapoprådet aflønnes med.

- I dag har vi 130 forskellige steder som vi handler med, men som hver i sær ikke udgør en stor post i vores regnskab. Det vil vi gerne reducere til færre steder som så hver især opfylder en større del af vores behov - og det satser vi på, kan give os nogle bedre priser, forklarer Ib Nellemann. Der bliver altså tale om en udgiftsoptimering, der kan sidestilles med stordriftfordele og som vil spare kommunen omkring to millioner kroner.

På samme måde sænkes taksten for kommunale tilbud med to procent hvilket giver en besparelse på 1,4 millioner kroner.

Risikerer straf, hvis ikke der reageres

Borgmester Mogens Gade (V) fortalte til TV2 Nord i juni om de besparelser, der dengang ventede i horisonten og som blandt andet skyldes budgetoverskridelser på det sociale område, børne-/familieområdet og i administrationen. Han kaldte det rettidig omhu at gå på jagt efter besparelser på forkant, så Jammerbugt Kommune ikke pålægges en bod på op mod 20 millioner kroner som kommunens borgere ikke får noget for.

Den 21. juni 2019 interviewede TV2 Nord borgmester Mogens Gade om de forestående besparelser. Se hele interviewet herunder.

 
def_thumb,50_percent

play Forsker i spionage: - Det er langt mere udbredt, end vi går og tror

290321 FO Klitsag i Skagen - Sønder Strand

play Klit-sag fra Skagen fortsætter: Kommunen kræver erstatning

Serenergy

play Russisk spion skal tre år i fængsel - og bliver udvist af Danmark

PH 100521 IN Restauratører mangler arbejdskraft Still

play Teststeder opsluger ung arbejdskraft: - Nogle restaurationer er desperate

def_thumb,50_percent

play Forsker i spionage: - Det er langt mere udbredt, end vi går og tror

290321 FO Klitsag i Skagen - Sønder Strand

play Klit-sag fra Skagen fortsætter: Kommunen kræver erstatning

Serenergy

play Russisk spion skal tre år i fængsel - og bliver udvist af Danmark

Til forsiden

Til forsiden