Seneste nyt:

Bomtrawl og kædemåtter: Regeringen vil beskytte rev og fisk mod ødelæggende fiskeri

Fiskeriminister Rasmus Prehn (S) vil forbyde fiskeri med bomtrawl og kædemåtter, der ødelægger rev og levesteder - indkalder derfor til forhandlinger med de øvrige EU-lande omkring Nordsøen.

På fem udvalgte steder i Nordsøen og Skagerrak ønsker regeringen med fiskeriminister Rasmus Prehn (S) i spidsen at gøre det ulovligt at fiske med bundslæbende redskaber på sårbare havområder.

- Jeg er stærkt optaget af at få sat en stopper for det ødelæggende bomtrawlsfiskeri og give vores danske rev en tiltrængt beskyttelse til gavn for områdets habitater og arter, udtaler Rasmus Prehn i en pressemeddelelse.

Det ønsker regeringen

Bomtrawl har ofte påmonteret kædemåtter, der knuser planter, orme, skaldyr og andre organismer, mens koraller og vigtige levesteder som tangskove og stenrev bliver ødelagt. Metoden har længe været udskældt af lokale fiskere.

Se tv-indslag om bomtrawleri fra januar her:

Netop i disse dage trækker en hollandsk bomtrawler tunge jernmåtter over havbunden på Det Gule Rev ud for Hirtshals. Danske fiskere frygter, at følsom havbund og gydepladser ødelægges for altid og vil have det stoppet. Men hollænderne gør, ifølge myndighederne, ikke noget ulovligt.

Frivillig aftale

Siden da har Danmarks Fiskeriforening indgået en aftale med deres hollandske modpart, der betyder, at hollandske fiskere fremover vil holde deres bomtrawlere mindst 12 sømil fra kysten i Skagerrak og helt undvære at anvende de skadelige kædemåtter.

Især de hollandske fiskere har været genstand for megen kritik af deres indtog med bomtrawleri og kædemåtter. Nu håber Rasmus Prehn på, at den frivillige aftale kan blive afløst af et regulært forbud, men han tror ikke på, at forhandlingerne med Holland og de øvrige EU-lande omkring Nordsøen bliver nemme.

- Men det er ekstremt vigtigt, at vi beskytter disse rev, så vi vil fra regeringens side gøre alt for, at vi hurtigst muligt får indført beskyttelse mod fiskeri med bundslæbende redskaber, siger fiskeriministeren.

Hør herunder hvad ministeren ellers havde at sige til TV2 Nord