02:49

Borgerne kan dyrke sine egne grøntsager på gratis jord.

Borgere i Jammerbugten får gratis nyttehave

Flere kommunale grunde i Jammerbugten står tomme. Nu giver kommunen dem til borgerne, så de kvit og frit kan dyrke deres egne grøntsager.

Vil du gerne med på trenden og dyrke dine egne grøntsager, men er der ikke lige plads i din have? Så er der håb forude. I hvert fald hvis du bor i Jammerbugten. 

Jammerbugt Kommune har nemlig som noget helt nyt valgt at give borgerne i kommunen en nyttehave på 150-250 kvadratmeter. Gitte Christensen fra Moseby er den første i kommunen, der har fået en ekstra have. 

- Jeg har fået sådan en dejlig nyttehave, og jeg er bare så glad for den. Det er simpelthen luksus, siger Gitte Christensen. 

Kommunen stiller grundene til nyttehaver til rådighed efter først-til-mølle princippet, og her var Gitte Christen hurtig. Hun har været så heldig at få en nyttehave lige klods op af sin egen have, og den må hun bruge i minimum to år. 

- Jeg er sgu da heldig. Hvem fanden kommer og siger, at her er lige et stykke jord, du gerne må tage, siger Gitte Christensen. 

Tidligere stod der faldefærdige huse på grundene. De er nu revet ned, og kommunen har ikke kunne sælge arealerne. Derfor synes kommunen, at borgene skal have muligheden for at udnytte jorden. 

- Jammerbugt kommune er en landdistrikt-kommune, og vi erkender, at vi ikke har det samme at tilbyde, som de større kommuner har, men nu kan vi tilbyde dem en nyttehave, og det er helt fantastisk, siger Helle Bak Andreasen, Kultur-, Fritids- og Landdistriktsudvalgets formand i Jammerbugt Kommune (Venstre) og initiativtager på projektet. 

Kommunen har i alt 40 jordstykker, som er fordelt på 10 store grunde i Jammerbugten. Indtil nu er Gitte Christensen den eneste, der har fået etableret en have, men tre andre personer med grønne fingre, er også skrevet op. Kommunen håber, at mange flere melder sig på banen. 

- Det er dejligt, vi kan være med på trenden, og at grundene ikke bare står tomme. På den måde undgår kommunen også at passe grundene, siger Helle Bak Andreasen. 

Gitte Christensen håber også, at der kommer endnu flere til, så hun kan dele sin store interesse for planter med andre. 

- Kom herud. Det er jo helt fantastisk. Så kan vi bytte grøntsagssorter og drikke kaffe i solen, lyder det fra Gitte Christensen. 

Gitte Christensen føler sig som en heldig kartoffel, og netop kartoflerne er allerede på vej op af hendes nye jordstykke. 

- Der bliver også nok til en bestemt herre inde på kommunen. Han skal få en hel sæk kartofler af mig, siger Gitte Christensen.

Den heldige herre er Boe Pickering, som står for at uddele nyttehaverne, til de borgere som ønsker en.