02:28

Foto: Torben Lykke Larsen

1 af 2

Chefens mail blev hacket: - Det er skrækkeligt

Jammerbugt Forsyning blev mandag udsat for et cyber-angreb, hvor "chefen" bad økonomiafdelingen om at overføre 174.000 til en udenlandsk bankonto.

- Jeg synes virkelig, det er skræmmende, siger hun.

Mariann Madsen modtager mandag en mail fra sin direktør, der er på ferie. I mailen spørger han, hvor hurtigt der kan foretages en bankoverførsel.

- Der er ikke noget, der undrer mig. Vi kan lave en straks-overførsel med det samme, siger hun til TV2 Nord, da hun fortæller om sine tanker under mailkorrespondancen.

Alt virker umiddelbart troværdigt, men i den næste mail fatter Mariann Madsen mistanke.

-Ordene bliver lidt uigenkendelige, og så står der så, at jeg skal overføre 19500 engelske pund, siger hun.

Hun ringer herefter til sin chef, der fortæller, at han ikke har noget med mailen at gøre. Mailen viser sig at være sendt fra udenlandske hackere.

Nordjylland Politi har i 2016 modtaget en række anmeldelser, der minder præcis om scenariet hos Jammerbugt Forsyning.

- Man går ind og udgiver sig for at være chef i firmaet og sender mails til ens økonomiafdeling, hvor man beder om at gennemføre en straks-overførsel. Det er typiske til udenlandske bankkonti, siger Søren Jensen, der er chef for den tekniske efterforskning hos Nordjyllands Politi.

Over sommeren har politiet oplevet en ekstra stigning af denne type hacking, Politiet formoder, at gerningsmændene udnytter, at cheferne er på ferie, så mailkorrespondance er det naturlige.

Direktør i Aalborg Kongres og Kultur Center, Ernst Trillingsgaard, er også en af dem, der over sommeren er blevet udsat for hackernes metode.

- Hvad er det næste, der kan ske? Det er en skræmmende og forfærdelig tanke for hvert et firma, siger han.

Mariann Madsen fik afværget hackerangrebet, men gårsdagens episode har gjort hende klogere.

- Overførsler fra vores side for direktøren foregår nu mundtligt, slutter hun.