LIGE NU:

Erhvervsklima: Jammerbugt er bedst – Hjørring stryger fremad

Dansk Industri har taget temperaturen på erhvervsklimaet i alle landets kommuner. I Nordjylland indtager Jammerbugt Kommune førstepladsen.

Går man med tanker om at starte en virksomhed i Nordjylland, så kan man med fordel overveje at placere virksomheden i Jammerbugt. Kommunen er i hvert fald topscorer i Nordjylland, når det kommer til erhvervsklima, og indtager en 23. plads på landsplan. Der viser en undersøgelse fra Dansk Industri.

Dermed overhaler kommunen Rebild Kommune, som sidste år lagde sig i front med en 15. plads, men som nu er rykket ned på en 32. plads.

- Rebild og Jammerbugt Kommuner har klaret sig rigtig godt i undersøgelsen de seneste år. Der er dog stadig områder i de to kommuner, hvor der tydeligvis er plads til forbedring, siger Peter Rindebæk, der er formand for DI Aalborg.

For at Jammerbugt Kommune kan rykke endnu længere op på listen, kræver det for eksempel investeringer i veje og transport, mens Rebild Kommune med fordel kan kigge på brugen af private leverandører.

Hjørring er højdespringer

Højdespringeren i Nordjylland er Hjørring Kommune, som har taget et stort hop op på listen fra en 52. plads til en 27. plads.

Det er især jobcenterets indsats for at opfylde virksomhedernes behov for kvalificerede medarbejdere, der er medvirkende til placeringen.

- Når vi spørger virksomhederne om deres overordnede tilfredshed med erhvervsklimaet, viser tilbagemeldingerne fra virksomhederne i Hjørring Kommune en stigende tilfredshed. Det vidner om en kommune, der vil erhvervslivet, siger Richard Fynbo, der er formand for DI Vendsyssel.

Aalborg klarer sig bedst blandt storbyerne

Nordjyllands største kommune, Aalborg Kommune, er også blevet et bedre sted at drive virksomhed. Kommunen er rykket 18 placeringer frem, og indtager nu en 51. plads. Dermed er Aalborg Kommune den storby, der klarer sig bedst i undersøgelsen.

Kommunen scorer højt, når det kommer til at skabe gode rammer for iværksætterkulturen samt at fastholde nye borgere i kommunen. Skal Aalborg Kommune klare sig endnu bedre, er det blandt andet skatter, afgifter og gebyrer, der skal pilles ved.

- Det er dejligt at se, at Aalborg går så meget fem i vores måling af det lokale erhvervsklima. Og det er også fortjent. Kommunen er lydhør over for virksomhedernes ønsker og behov, og de arbejder hele tiden på at gøre vilkårene for de lokale virksomheder bedre, siger Peter Rindebæk fra DI Aalborg.

Knap 7.700 virksomheder har deltaget i undersøgelsen. Her er de blevet bedt om at vurdere ud fra overskrifter som infrastruktur, arbejdskraft, kommunal sagsbehandling, skatter og dialog med kommunen. Bedømmelserne vejer to tredjedele af undersøgelsens resultat, mens den sidste tredjedel afgøres af statistiske faktorer som skat, privat beskæftigelse og antal nystartede virksomheder.

Samlet placering