Fårup Sommerland forstår ikke højrisiko-stempel
Fårup Sommerlands direktør, Niels Jørgen Jensen har svært ved at forstå, at Statens Serum Institut i denne uge vurderer, at forlystelsesparken klassificeres som: "Meget høj risiko" Forlystelsesparken har lavet en masse tiltag for at en åbning sker forsvarligt.
Direktøren i den nordjyske forlystelsespark mener, at man har rammerne og masser af plads.
Der er meget høj risiko for smittespredning, hvis forlystelsesparker åbner i den næste fase af genåbningen af Danmark. Det er konklusionen i et notat, som Statens Seruminstitut har sendt til regeringen.
Den melding kommer bag på Fårup Sommerland, som kritiserer Statens Seruminstitut for ikke at have gjort sit hjemmearbejde.
Det er superfrustrerende, det er ingen hemmelighed.
Niels Jørgen Jensen, direktør, Fårup Sommerland
- Det er superfrustrerende, det er ingen hemmelighed, siger Niels Jørgen Jensen, direktør i Fårup Sommerland.
Han har svært ved at forstå Statens Seruminstitut, som har klassificeret forlystelsesparken under kategorien: "meget høj risiko"
Det ærgrer Niels Jørgen Jensen.
- Vi har jo rammerne med masser af plads, siger direktøren.
Store investeringer i sikkerhedsforhold
Fårup Sommerland har sammen med de største forlystelsesparker i Danmark foretaget store investeringer for at skabe optimale sikkerhedsforhold i forbindelse med en genåbning.
Det fremgår af et notat som myndighederne fik forelagt for ti dage siden. Trods mange tiltag vurderer Statens Serum Institut, at forlystelsesparker falder ind under kategorien af meget høj risiko.
Fårup Sommerland skulle være åbnet i går, men bliver tidligst åbnet den 21. maj, og det sker ikke uden omkostninger. Der er normalt 45.000 gæster i maj måned.
- Det koster et tocifret millionbeløb, fortæller Niels Jørgen Jensen.
I 2019 omsatte de store forlystelsesparker for 3,4 milliarder kroner. En ny opgørelse fra brancheforeningen viser, at coronakrisen har kostet 250 millioner kroner og vil være en milliard, hvis man ikke åbner før sommerferien. Det løber hurtigt op, da indtjeningen skal ske i foråret og om sommeren.
Tre forskellige kategorier
Det økonomiske tab skal kompenseres med regeringens hjælpepakker.
- Ja, der er hjælpepakker, men det gør ikke, at vi ikke får et tab, siger direktøren.
Seruminstituttet ser på smitterisikoen på forskellige områder.
I den lave ende af risikoskalaen finder man for eksempel museer, biblioteker og zoologiske haver.
I middelkategorien er der blandt andre storcentre, cafeer og restauranter, og biografer og teatre.
I kategorien for meget høj risiko er det fitnesscentre, natklubber og spillesteder og så altså også de store forlystelsesparker.