Familie udvist af Danmark efter 10 år

For en armensk familie fra Tranum er dagene i Danmark ved at være talte. Efter i 10 år at have kæmpet for politisk asyl i Danmark, skal familien Manjikyan nu forlade landet. Også selvom familiens børn er velintegrerede og godt i gang med uddannelser og folkeskole.

Asylcenteret i Tranum har de seneste 10 år dannet rammen om familien Manjikyans liv. Rita og Hakob Manjikyan kom til Danmark i 2008 sammen med deres to børn, Ara på 14 år og hans lillesøster, Anna på 12 år.

- Så halvdelen af mit liv har jeg været i Danmark, konstaterer Anna, da TV2 Nord besøger familien på asylcenteret i Tranum. Hun er i dag 22 år og hendes bror har rundet de 24 år.

quote Jeg håber, at vi kan få opholdstilladelse, så vi kan gøre vores uddannelser færdige, få et job og leve ligesom en almindelig dansk familie.

Ara Hovhannisyan

I de ti år, der er gået siden familien kom til Danmark, har søskendeparret fået tre yngre søskende; Rozita på 9 år, Milena på 6 år og Leo, der knap er fyldt et år. De seneste 10 år har børnenes forældre, Hakob og Rita, forsøgt at skaffe asyl til familien i Danmark, men indtil videre uden held.

- Jeg håber, at vi kan få opholdstilladelse, så vi kan gøre vores uddannelser færdige, få et job og leve ligesom en almindelig dansk familie, siger Ara Hovhannisyan, familiens ældste søn.

Afvist gang på gang

Men familien håber efterhånden på et spinkelt grundlag. Siden familien første gang søgte om asyl har de danske myndigheder gang på gang afvist familiens ansøgning – senest i 2015. Dengang klagede familien over afgørelsen.

Det er Udlændingestyrelsen, der behandler den slags sager og ifølge deres eget udsagn fik familien at vide, at klagesagen ville tage tre måneder at afgøre.

26. februar 2018, tre år senere, kom svaret.

Det blev endnu en gang et nej.

Når familien Manjikyan i så mange år hårdnakket har forsøgt at søge asyl i Danmark, skyldes det ifølge deres eget udsagn, at de frygter for deres egen sikkerhed, hvis de vender tilbage til Armenien.

Hvad er det I er bange for ved at vende tilbage?

- At vi er i livsfare, siger Ara Hovhannisyan.

"Vi gør det, som alle danskere gør"

Mens familien har været i Danmark, har han gået i skole, taget en HF og er nu i gang med at uddanne sig til automekaniker med læreplads hos Peugeot i Aalborg.

- Jeg er glad for at være der, og der er gode kolleger, siger han om sin nye læreplads.

Selvom familiens situation mildest talt er usikker, havde chefen hos Peugeot i Aalborg ingen betænkeligheder ved at indgå aftale om en læreplads med Ara Hovhannisyan.

quote Jeg har gået i skole fra 6. klasse. Jeg har gået på efterskole. Jeg har taget 10. klasse. Jeg har gået på gymnasiet og fået en studenterhue på – som alle danskere gør.

Anna Hovhannisya

- Han har lysten, og han har intelligensen til det. Fingrene ”vender rigtigt” på ham, siger Per Jakobsen, værkstedschef hos Peugeot, og uddyber:

- Hele vores samfund fortæller jo, at vi skal have nogle unge mennesker i gang, som skal bidrage i håndværksfagene. Og dem er han jo en af, så længe han er her hos os.

Aras søster, Anna, har, siden familien kom til Danmark, taget 10. klasse, gået på efterskole, er blevet student og er nu i gang med at uddanne sig til tandklinikassistent.

- Jeg har gået i skole fra 6. klasse. Jeg har gået på efterskole. Jeg har taget 10. klasse. Jeg har gået på gymnasiet og fået en studenterhue på – som alle danskere gør, siger Anna Hovhannisyan, der i dag bor i Aarhus og har fået læreplads på et implantatcenter i Brædstrup.

 

Skal forlade Danmark den 11. april

Men nu har familien så fået den besked, de frygtede allermest. De skal forlade Danmark den 11. april. En situation, som familien har svært ved at forstå.

I har jo kendt til risikoen for, at det kunne blive et nej. Skal I så ikke bare nu acceptere, at det er sådan det er?

- Ja, vi har kendt risikoen. Der var ingen garanti for, at vi kunne blive her. Derfor har vi gjort vores bedste for at få tilknytning og vise, at vi gerne vil være en del af samfundet, siger Ara Hovhannisyan.

Integrationsminister Inger Støjberg (V) ønsker ikke at kommentere den konkrete sag, men siger i et skriftligt svar til TV2 Nord:

- Jeg har fuld tillid til myndighedernes afgørelser i sager om asyl. Jeg mener grundlæggende ikke, at man skal kunne vente sig til asyl eller opholdstilladelse i Danmark.

Se TV2 Nords indslag om familien og den efterfølgende studiedebat i indslaget øverst i artiklen.


Seneste nyt

fra Nordjylland