muted

Danmarks vildeste rutsjebane rejser sig fra asken


Det begyndte som en hemmelighed blandt ganske få indviede i Fårup Sommerland. Nu har forlystelsen sat sommerlandet på verdenskortet, når det gælder rutsjebaner. Spænd sikkerhedsselen, for her får du historien om fuglen, der rejser sig fra asken. Fønix – Danmarks største og hurtigste rutsjebane.

På en kold januardag i 2021 samles et hold i skoven i Fårup Sommerland. 

Temperaturen viser en enkelt grad, og flere af de fremmødte medarbejdere løfter skuldrene op til ørerne og spænder i kroppen for at holde varmen, mens deres ånde kan ses i den kolde luft.

Fugl Fønix Fårup Sommerland
Foto: Storypark Media

I bålfade brænder stykker af træ. Ilden danser i vinden og spreder varme. Flammerne, og ikke mindst asken de efterlader, skal vise sig at blive symbolske for den store afsløring, der præsenteres om lidt.

En afsløring, der har været længe undervejs, og som endnu ikke har et navn.

Fugl Fønix Fårup Sommerland
Foto: Storypark Media

- Voila.

Direktør Niels Jørgen Jensen trækker et hvidt klæde væk. Under klædet gemmer sig et billede af en forlystelse, der rejser sig over trætoppene.

Forlystelsen er ikke hvilken som helst forlystelse. Det er Danmarks højeste og hurtigste rutsjebane til dato.

- Det her er den største nyhed i Fårups historie. Det er en nyhed, som er markant større, end vi nogensinde har bygget før, siger Rasmus Mortensen, der er kommerciel chef i Fårup Sommerland.

Fugl Fønix Fårup Sommerland
Foto: Storypark Media

I halvandet år har ledelsen i al hemmelighed knoklet for at få projektet til at lykkes, og nu kan de endelig indvie medarbejderne i planerne.

Rutsjebanen koster omkring 100 millioner kroner. En investering, der foretages efter et år med det dårligste resultat i Fårup Sommerland i 30 år.

- Det er jo for vildt, det her, lyder det ekstatisk fra Anne Kiilerich, der er digital redaktør i Fårup Sommerland.

Se ”Den fantastiske fortælling om Fønix” her – artiklen fortsætter under programmet.

muted

Hvad skal barnet hedde?


En uge efter den store afsløring for medarbejderne går arbejdet i gang. Et stykke skov på størrelse med to fodboldbaner skal ryddes, og skydebanen og ridebanen bliver revet ned.

Mens det store fysiske arbejde går i gang udenfor, er arbejdet med at finde det helt rigtige navn til rutsjebanen i gang indenfor.

Et eksternt bureau har arbejdet på fortællingen om forlystelsen, og de er nu klar med tre forslag.


Master Blaster

Goliat 

Fønixen


Især ét navn brænder sig fast hos direktør Niels Jørgen Jensen.

- Da Morten fra bureauet foreslår Fønixen som navn, kan jeg mærke, at jeg begynder at smile. Min opfattelse af Fønixen er, at der er noget mystik og storhed omkring det navn, siger han.

Navnet passer samtidig godt sammen med andre fuglenavne i Fårup, hvor man også kan prøve forlystelserne Flagermusen og Falken.

”Fønixen” bliver til ”Fønix”, og fortællingen om den nye rutsjebane begynder at forme sig.

Det indtil videre tophemmelige rutsjebaneprojekt er for alvor i gang. 

muted

quote At skabe en rutsjebane er som at skrive en roman ved hjælp af teknologi

Benjamin Bloemendaal, Vekoma Rides

Det er hollandske Vekoma Rides, der bygger Fønix. Vekoma Rides begyndte at producere forlystelser i 1970’erne, og gennem de seneste 50 år har de vokset sig til at være verdens største producent af rutsjebaner.

Benjamin Bloemendaal er senior koncept-ingeniør hos Vekoma Rides, og han sammenligner det at designe en forlystelse med en historiefortælling.

- Det er som at skrive en roman ved hjælp af teknologi. Du arbejder på at skabe en oplevelse, ikke et produkt, fortæller han og garanterer, at Fønix kommer til at “sparke røv”.

FAKTA OM FØNIX

  •  40 meter høj

  • Topfart på 95 km/t

  • 905 meter lang

  • Første rutsjebane i verden med et såkaldt stall loop, hvor man udsættes for negativ G-påvirkning og dermed oplever vægtløshed hængende på hovedet

  • 14 momenter, hvor passagererne oplever vægtløshed

På et besøg hos firmaet i Holland får Fårup Sommerlands direktør lov til at pakke fronten til forreste vogntog ud.

En imponerende oplevelse for direktøren, som får fornemmelsen af, at han er ved at pakke en spritny Ferrari op.

Fønix Fårup
Foto: StoryPark Media

Bliver man nervøs ved tanken om at køre i Danmarks højeste og hurtigste rutsjebane, maner salgschef Stefan Holtman bekymringen til jorden.

- Hvis du ser på, hvor mange der kommer til at køre i den på årsbasis, så er det den sikreste transportform i verden, siger han. 

muted

quote Selvfølgelig kan man godt blive lidt bekymret over så mange penge, vi brænder af

Henrik Schnack, bestyrelsesmedlem

Det er tidlig morgen. Der er 290 dage til åbningen af Fårup Sommerlands største attraktion nogensinde, og nu er parken klar til at dele nyheden med offentligheden.

Der bliver sendt en nøje tilrettelagt pressemeddelelse ud, og få timer efter skriver mange medier om Fønix, ligesom journalister fra både TV og radio er forbi og lave interviews med direktøren, der har taget en pæn jakke på i dagens anledning.

quote Jeg tror, den kommer til at pynte godt på parken

Alexander Dahl Munch, gæst

Det er også nu, de håndværkere, der har arbejdet på rutsjebanen, får at vide hvor stort et projekt, de rent faktisk er med til.

Den store nyhed bliver godt modtaget af sommerlandets gæster.

- Der er mange af de vilde karruseller, som man vel godt kan sige, bliver lidt kedelige, hvis der ikke kommer flere nye vilde. Jeg tror, den kommer til at pynte godt på parken, siger Alexander Dahl Munch.

Fugl Fønix Fårup Sommerland
Foto: Storypark Media

Formålet med at bygge en forlystelse af den kaliber er blandt andet at fastholde unge som Alexander Dahl Munch, som Fårup Sommerland har en tendens til at miste, når de er omkring 13 år, ligesom de generelt satser på at tiltrække et bredere publikum.

Håbet er, at den 100 millioner kroner store investering vil betyde op mod 60.000 flere gæster årligt.

- Jeg tror, det bliver en kæmpe succes for os. Selvfølgelig kan man godt blive lidt bekymret over så mange penge, vi brænder af. Det kan jeg i hvert fald som gammel bogholder. Men jeg tror, det bliver en succes, siger Henrik Schnack, der er bestyrelsesmedlem i Fårup Sommerland. 

muted

quote Det gode spørgsmål er, om vognen kommer hjem

Niels Jørgen Jensen, direktør, Fårup Sommerland

74 dage før åbningen er endnu en milepæl nået. Det er blevet tid til at Fønix skal køre sin første testtur.

De heldige prøvekaniner er 80 kilo tunge vanddukker, der er designet specielt til rutsjebanetest, og som nu sidder spændt fast i vognene – parate til jomfruturen.

De 14 vandsække er spændt godt fast til Fønix' første testtur.
De 14 vandsække er spændt godt fast til Fønix' første testtur.
Foto: Caroline Monin, TV2 Nord

- Når man kører første testtur, er det spændende, om alt går, som det skal. Vogntoget bliver trukket op over 40 meters højde i toppen og bliver sluppet løs, og så skal tyngdekraften klare resten. Det gode spørgsmål er, om vognen kommer hjem, og om turen forløber, som den skal, siger direktør Niels Jørgen Jensen.

Første tur går gnidningsfrit, og de næste mange uger bliver der kørt omkring 3500 testture, før dukkerne afløses af mennesker.

Kom med på turen her:

De første gæster, der får lov til at opleve suset i 40 meters højde, er en gruppe af Europas største rutsjebaneentusiaster, der er rejst langvejs fra.

- Det ser virkelig fedt ud, konstaterer Danny Vanderwel og Rick Markestein fra Holland inden turen.

Også Benjamin Bloemendaal fra Vekoma Rides er med.

- Den allerførste tur er altid den mest spændende. Der er altid små detaljer, som du ser eller mærker den første gang, du kører med, hvor du tænker, at du måske kan stramme op eller gøre noget helt andet næste gang, siger han.

Danny Vanderwel og Rick Markestein er helt vilde med rutsjebaner, og de er blandt de allerførste til at prøve Fønix.

Efter at have prøvet den oplevelse, han har været med til at “skrive” som var det et filmmanuskript, er han glad.

- Vi er meget tilfredse med resultatet, og vi ser folk stå med et smil. Det er en stor dag, siger Benjamin Bloemendaal. 

muted

Lettelse og forløsning


Det begyndte som en hemmelig mission blandt få ledere i Fårup Sommerland. Efter halvandet år blev medarbejderne indviet i det storstilede projekt, og siden fulgte 15 måneders arbejde på at skabe forlystelsen og fortællingen om Fønix.

Nu er det lørdag 9. april 2022. Dagen, hvor Fønix for alvor rejser sig fra asken.

Gæsterne står i kø for at være blandt de første, der er med, når Fønix letter med 95 kilometer i timen, og da flammer spiser snoren til forlystelsen og markerer, at der nu er åbent, sætter de forreste i løb.

- Det er en forløsning. Det er virkelig en lettelse at stå her i dag med et færdigt og fantastisk projekt, som bliver vel modtaget af vores gæster, siger direktør Niels Jørgen Jensen.

Se hele dokumentaren om tilblivelsen af Fønix lige her:


"Den fantastiske fortælling om Fønix" er produceret af StoryPark Media

Denne webdok er udarbejdet af Josefine Blicher Brader