LIGE NU:

Frikirken i Brovst hitter hos asylansøgere

Det er et kendt fænomen, at nogle asylansøgere af taktiske årsager konverterer fra Islam til Kristendom - men ifølge ejerne af Frikirken i Brovst har alle menighedens gæster rent mel i posen.

Hos Frikirken i Brovst er det ikke kun etniske danskere, der møder op, når der bedes bøn, spilles bingo og drikkes kaffe i menigheden.

Omkring halvdelen af de cirka 50 personer, der kommer fast i menigheden, er ifølge ejer Kjeld Sommer nydanskere. Mange af nydanskerne er asylansøgere, der bor på Jammerbugt Asylcenter, og det er især folk fra Iran, Afghanistan, Nepal og Syrien, der er repræsenteret i frikirken.

- Vi accepeterer dem, som de mennesker de er og de accepterer også os, som dem vi er, og det er jo positvivt, siger Kjeld Sommer, medejer af frikirken. 

Det har længe været et kendt fænomen, at asylansøgere af taktiske årsager kan konvertere fra eksempelvis Islam til Kristendom, da de på den måde kan kræve beskyttelse af landet, hvor de søger asyl, hvis man mener, det er for farligt, at de bliver sendt retur som kristne til deres hjemland. 

- Hvis man møder overgreb på grund af, at man er konventeret eksempelvis fra islam til kristendom. Så har man efter international ret krav på beskyttelse, siger Jesper Lindholm, ekspert i asylret.

Ifølge Jesper Lindholm bliver der gjort meget for at teste asylansøgernes troværdighed i konverteringen. 

- Men der er selvfølgelig altid risiko for i alle asylsager, at der er nogen, der ikke fortæller sandheden, og det kan jo også være, at de i enkelte tilfælde får asyl, siger Jesper Lindholm.

Hos Frikirken i Brovst er man overbevist om, at asylansøgerne, der kommer i deres menighed, kun gør det af rene religiøse årsager. 

Du frygter ikke, at nogle asylansøgere bar er her for at score nogle nemme point i forhold til at få opholdstilladelse?

- Nej, det oplever jeg i hvert fald ikke. Det er slet ikke det, vi oplever, overhovedet. Der er ikke nogen i den retning der, og det er heller ikke det vi er iteresseret i, siger Kjeld Sommer. 

Kjeld Sommer fortæller samtidig, at han ikke sætter sin underskrift på erklæringer, som asylansøgerne kan bruge i deres asylansøgning.