Aflivning af mink udsat: Stadig ingen aftale om kompensation til avlerne

Der er ikke indgået en aftale om kompensation til minkavlerne, og derfor er dagens masseaflivning af nordjyske mink blevet afblæst.

Her til morgen skulle Fødevarestyrelsen og Beredskabsstyrelsen have startet arbejdet med at slå mink ned på coronaramte minkfarme i Nordjylland. 

Men onsdag eftermiddag er dagens masseaflivning blevet afblæst.

58 minkbesætninger er smittet

Hjørring Kommune: 30 farme
Frederikshavn Kommune: 18 farme
Læsø: 1 farm
Jammerbugt Kommune: 4 farme
Brønderslev Kommune: 3 farme
Ikast-Brande Kommune: 1 farm
Aalborg Kommune: 1 farm 

 

Kilde: Fødevarestyrelsen, 7. oktober. 

Det oplyser Flemming Kure Marker, chef for VeterinærNord i Fødevarestyrelsen, til TV2 Nord.

Der er ikke indgået en aftale mellem pelsdyravlernes brancheorganisation og regeringen om kompensation.

Flemming Kure Marker sagde tidligere i dag til TV2 Nord,  at der mangler at blive indgået en aftale om værdifastsættelsen på skind, så minkavlerne kan få en kompensation.

Flemming Kure Marker fortæller onsdag eftermiddag, at mandskab fra Fødevarestyrelsen og Beredskabsstyrelsen er klar igen fra klokken 7 torsdag morgen, hvis der falder en aftale på plads.

Der er registreret smitte blandt 51 nordjyske minkfarme, og yderligere 42 er under mistanke, lyder det fra Fødevarestyrelsen. 

Se interview med Flemming Kure Marker, chef for VeterinærNord i Fødevarestyrelsen:

 

Kristian Frederiksen, der er formand for Gjøl Pelsdyravlerforening, er dybt frustreret over, at der stadig ikke er en aftale på plads.

- Vi har intet hørt. Det skriger til himlen, og det er dybt uprofessionelt af politikerne, at de ikke har styr på en kompensationsordning, inden de foreslår, at minkene skal aflives. De har trukket hele branchen ned i sølet og giver indtrykket af, at vi pumper smitte ud i samfundet. Og alligevel sker der ingenting, siger Kristian Frederiksen.

Han frygter, at problemet kan blive så stort, at det kan ramme branchens auktionshus, Kopenhagen Fur, som i forvejen er presset økonomisk.

- Auktionshuset har givet kredit til pelsdyravlerne i forventning om, at der kommer skind til salg. Men hvis det her trækker ud, kan problemet vokse sig endnu større, og det kan knække Kopenhagen Fur, siger Kristian Frederiksen.

Onsdag til middag var mandskab fra Fødevarestyrelsen i gang med at indsamle prøver fra de minkfarme på Gjøl, hvor der er mistanke om coronasmitte.
Onsdag til middag var mandskab fra Fødevarestyrelsen i gang med at indsamle prøver fra de minkfarme på Gjøl, hvor der er mistanke om coronasmitte.
Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord

Problemet vokser

Han undrer sig over, at der endnu ikke er kommet en aftale med politikerne om en kompensation, for jo længere tid der går, desto større vokser problemet.

- Vi kan se, at smitten spreder sig. Men politikerne har tilsyneladende ikke travlt, siger Kristian Frederiksen.

Hans farm på Gjøl er under mistanke for at være smittet, men det er ikke endelig afklaret.

- Jeg frygter, at jeg er ramt. Og hvis det viser sig at være tilfældet, så håber jeg, at der kommer nogen og rydder op og afliver minkene. Det er hårdt psykisk at stå med, siger Kristian Frederiksen, som håber, at der snart kommer en fornuftig kompensationsaftale, så arbejdet med at slå minkene ned kan komme i gang.

 

Seneste nyt

fra Nordjylland