Genkender du værkerne? Adskillige værker stjålet i atypisk kunsttyveri
Foto: Privatfoto
Her er et udpluk af de malerier af Eva Kristensen, som forsvandt ved tyveriet.
Natten til den 3. juli fik galleriejer Lillian Hansen sig en ubehagelig overraskelse.
Kunsttyverier er normalt noget, man forbinder med værker, som er flere hundrede tusinde kroner værd. Men sådan var det ikke, da Lillian Hansen fik en telefonopringning en tidlig mandag morgen, og fik overrakt nyheden om, at der havde været indbrud i hendes galleri.
- Det var rigtig træls, og så skyndte jeg bare mig at få fat i kunstnerne, siger galleriejeren.
Hun har på andet år pop-up-galleriet Kunst ved Kysten, som ligger på Slettestrand. Her er der forskellige kunstnere, som har deres værker udstillet.
Men da bygningens ejer mødte op den 3. juli, var der noget galt. Bagdøren var brudt op. Der havde været ubudne gæster i galleriet. Og så fik Lillian Hansen et opkald.
- Mens ejeren gik rundt derinde, kunne jeg sige, hvad der skulle hænge på de forskellige pladser.
- Og så fandt vi jo frem til, at der var forsvundet en hel del kunst.
Væk fra væggene var der nærmere bestemt forsvundet 16 malerier og en enkelt skulptur. Ni af værkerne var fra Mette Skov Maersk, mens Eva Christensen havde fået syv af sine værker stjålet. Derudover var der også forsvundet en skulptur på omkring 35x45 centimeter, som er lavet af Ditte Christiansen.
Målrettet fokus
Alle værkerne ligger i prislejet 3000-6500 kroner. Derfor var Lillian Hansen ikke forberedt på, at hendes galleri ville blive ramt.
- Jeg var mega overrasket over, det kunne ske, fordi jeg har aldrig hørt om det før. Kunsttyverier er som regel kunst, der er flere hundrede tusinde kroner eller flere millioner kroner værd.
Men selvom galleriet ikke har værker i den prisklasse, blev de tyveriramt. Og de stjålne værker har ifølge Lillian Hansen flere fællesnævnere.
- Det er populære kunstnere, som er naturinspirerede, og farverne er nogenlunde de samme. Der er lyse, blålige og grønlige toner, som har et nordisk præg.
- Så det er ret tydeligt, de er gået efter en bestemt stil - naturkunst. Det er ekstemt målrettet, det som de er gået efter, siger galleriejeren.
I galleriet var der samtidig flere ting, som ellers normalt er nemme tyvekoster. Der lå byttepenge og stod flasker med spiritus fremme. Men det stod uberørt hen.
- Jeg er glad for, de ikke har ødelagt noget udover det, som de var nødt til for at bryde ind. De har ikke rørt andet end de værker.
Velforberedte tyve
Politiet har ikke fundet frem til bagmændene, men der er flere ting, som indikerer, at det har været kriminelle, der har været forberedte.
Blandt andet på grund af det automatiske lys, som er installeret ved bagdøren, som var blevet brudt op.
- Vi finder ud af, at vores automatiske lys ved bagdøren ikke virker. Det er brækket af, så det ikke lyste op. Så de har været forberedte, og de har helt klart rekognoseret stedet og har været herinde inden indbruddet, siger Lillian Hansen.
Lillian Hansen håber stadig, at værkerne kan komme tilbage til deres rette ejere - nemlig kunstnerne.
Derfor har hun med tilladelse fra kunstnerne lavet et opslag på Facebook, hvor værkerne kan ses.
- Vi prøver at udbrede kendskabet, og hvordan de ser ud. Vi vil rigtig gerne have fundet dem.
- Jeg håber, der sidder nogen med røde ører, eller der er nogen, som har set noget, siger Lillian Hansen.
Hendes håb og opfordring til bagmændene er, at de fortryder deres handlinger.
- Jeg synes, de skal skynde sig at få dem afleveret. At drømme om, at de melder sig selv, er nok for meget, men de kan aflevere dem her eller ved politiet, siger hun.