LIGE NU:

Gølbåden modtager 375.000 kroner fra Velux-fonden

Projektet Gølbåden er blevet 375.000 kroner rigere. Den største enkeltstående donation i projektets historie kommer fra Velux-fonden.

Der blev jublet i værftshallen på Gjøl, da formanden for projektet Gølbåden Børge Lindgaard i sidste uge kunne dele den gode nyhed om at Velux-fonden har tildelt projektet 375.000 kroner.

- Det er det største enkeltbeløb, vi har fået endnu. Med sådan et beløb på netop dette tidspunkt får vi et rygstød, der får os til at se fremad med optimisne. Nu er der vist ingen længere, der ikke tror på, at vi kommer ud og sejle, udtaler formanden i en pressemeddelelse.

At komme ud og sejle er noget Gøl Bådens Træskibslaug har arbejdet på siden 2012. Her gik en gruppe borgere på Gjøl mulighed for at købe båden, der er fra 1908 og redde den fra ophugning. 

Bygget da Gjøl stadig var en ø

I 1908 blev båden bygget til kromanden på Gjøl. Det var da Gjøl stadig var en ø, og båden blev indsat i fast rutefart mellem Gjøl og Aalborg. Her sejlede den indtil 1940 hvorefter den blev købt af Rederiet Flyvbjerg, der ville bruge båden til vrag- og stenfiskeri.

I 2012 - 104 år efter båden jomfrusejlads - lignede det så, at vejens ende var nået. Båden skulle hugges op, men Gjøl-borgerne ville det anderledes. De købte båden med hensigten at restaurere den til sødygtig stand og målet er at den skal være et autentisk kulturminde, der kan bruges til at formidle sejladsen, kulturhistorien og naturen i og omkring Limfjorden.

Båden blev hurtigt kendt bevaringsværdig og 750.000 kroner til totalrestaurering af skrog, dæk og dækshuse rullede ind fra Skibsbevaringsfonden. Det arbejde er nu fuldbragt - og pengene er brugt. Derfor skulle der flere penge til at restaurere yderbeklædningen af båden. En proces, der forventes at tage 14 uger. 

Bådlaug med 88 medlemmer

Velux-fonden støtter blandt andet projekter hvor ældre borgere bidrager aktivt med deres arbejde, og det kan mand i særdeleshed sige, gælder for Gøl Båden.

Bådlauget har i dag 88 medlemmer, der hovedsageligt er ældre mænd. Dertil kommer to to professionelle træskibsbyggere, der leder arbejdet.

Senest har Gøl Båden fået sin motor monteret. Der er tale om en restaureret motor bygget af forskellige motordele. Samlet set vejer den 2,8 tons og yder 59 hestekræfter. 

Du kan se et indslag fra juni, da motoren ankom og blev monteret, herunder.

Ny motor ankom idag til Gjøl
mosbjerg 3

play Familie holder ferie som i gamle dage: - Det er et helt andet nærvær

trine kammersgaard tvmidtvest

Giftig blomst breder sig i landskabet: Engbrandbægeren er giftig for husdyr

20200514-122913-L-1920x1190we

play Bør efterskoler kræve elever vaccineret? Forsker og forstander er uenige

def_thumb,50_percent

play Morgenvejr: En smuk dag i vente

mosbjerg 3

play Familie holder ferie som i gamle dage: - Det er et helt andet nærvær

trine kammersgaard tvmidtvest

Giftig blomst breder sig i landskabet: Engbrandbægeren er giftig for husdyr

20200514-122913-L-1920x1190we

play Bør efterskoler kræve elever vaccineret? Forsker og forstander er uenige

Til forsiden

Til forsiden