Grønne kugler: Mysterium opklaret

Havbiolog Finn Andersen oplyser, at det mange troede var en biologisk sensation, faktisk er en ganske almindeligt forekommende ukrudtsalge. Foto: Tv2nord.dk

02:26

Naturen viser helt nye sider af sig selv. I sidste uge var det en strandet finhval ved Blokhus. I dag tusindvis af grønne tangkugler som er skyller op på stranden ved Gjøl

1 af 2

De grønne kugler skyldes landbrugets gødning.

I de seneste dage er tusindvis af grønne kugler skyllet op på stranden ved Gjøl til stor undren for de lokale borgere. TV2 Nord har indleveret nogle af de grønne tangkugler fra Gjøl til Naturstyrelsens kontor i Aalborg.  Her har eksperter pillet dem fra hinanden og studeret dem nærmere under mikroskop.

Og efter analysen kan havbiolog Finn Andersen oplyse, at det mange troede var en biologisk sensation, faktisk er en ganske almindeligt forekommende ukrudtsalge: 

- Der er tale om den almindeligt forekommende ”krølhårstang”, som vi oftest ser optræde i vande, hvor der er en høj forekomst af næringsstoffer fra eksempelvis den omgivende landbrugsjord, så nogen sensation kan man næppe kalde det, forklarer han til TV2 Nord. 

Krølhårstangen, med det latinske navn Chaetomorpha linum, ses ifølge Finn Andersen ikke så ofte som for år tilbage, da dens vækst er betinget af især kvælstofudledning. 

Men efterårets og vinterens megen regn har betydet, at usædvanligt store mængder næringsstoffer er vasket ud i Limfjorden og dermed har betingelserne for krølhårstangen været til stede. 

- Den danner ofte lange tovlignende formationer, men når det blæser meget, sker det også at der i stedet dannes kugler, som dem der i øjeblikket skylles op på stranden ved Gjøl, forklarer havbiologen. 

Kuglerne er dekorative og kan tørres og derefter anvendes til dekoration for eksempel op til jul. 

Forsiden lige nu