LIGE NU:

Halmlade i brand: Køer og kalve reddet ud af stalden

En halmlade på en firelænget gård ved Fjerritslev vil brænde ned til grunden, efter at der udbrød brand mandag eftermiddag.

Nordjyllands Beredskab blev mandag sidst på eftermiddagen kaldt ud til en brand på Drøstrupvej syd for Fjerritslev.

Af ukendte årsager var der udbrudt brand i en lade på en firelænget gård, og da laden var fyldt med halm, fik ilden hurtigt godt fat.

- Al træværket er væk, så nu er det kun murværket, der står tilbage, og så er der en masse halm i laden, der brænder videre, fortæller indsatsleder ved Nordjyllands Beredskab Ole Leonhard.

Branden er voldsom, og da laden fysisk hænger sammen med resten af gården, var der stor risiko for, at den ville sprede stig til staldene og stuehuset på gården. Beredskabet har dog, ved at slukke på branden inde fra blandt andet kostalden begrænset den til laden.

- Nu bliver det til en kontrolleret nedbrænding af laden, og selvom vi har tre tankvogne til at køre i pendulfart og servicere to slukningstog, kommer halmen til at brande nogle timer endnu, fortæller Ole Leonhard.

Da branden brød ud, var der køer og kalve i stalden, men de blev hurtigt lukket ud på en mark - væk fra ilden.

- De kan sagtens klare sig ude i det her vejr, men der er også nogle, der allerede er blevet hentet og fragtet hen til en nærliggende gård. Det er Landbo Nord, der har sådan et kriseberedskab, hvor man sørger for vognmand og stald til dyrene, siger indsatslederen.

Nordjyllands Politi har også været på stedet, og vagtchef Poul Badsberg fortæller, at man ikke umiddelbart har kunnet finde en brandårsag. Derfor skal der, når ilden er slået ned, laves brandundersøgelser, der skal klarlægge årsagen.

Branden slukkes af brandvæsnet fra Fjerritslev og Løgstør, men også en lift fra brandvæsnet i Brovst er blevet rekvireret. Indsatslederen siger, at man måske vil placere en brandvagt på gården natten igennem.