Oversvømmelse igen: Laug langs åen efterlyser akut handling for Ryå

Brønderslev og Jammerbugt Kommune har lavet fælles plan for Vendsyssels længste å. Den skal reducere oversvømmelser, men det tager tid og kan blive dyrt.

Ryå er gået over sine breder. Igen, igen. Åen, der er Vendsyssels største vandløb, har faktisk været oversvømmet det meste af februar. Og selvom det ikke er første gang, åen er gået over sine bredder, er det alligevel specielt denne gang.

quote Der skal gøres noget nu, så vi minimerer risikoen for oversvømmelser i fremtiden.

Carsten Søborg Andersen

- Jeg kan ikke huske, det har blæst så meget så længe, samtidig med at der er kommet så meget regn, som det har været tilfældet de sidste uger. Så det er ekstremt lige nu, siger Carsten Søborg Andersen.

Han er næstformand for Jammerbugt Vandløbslaug, og han holder øje med situationen i åen.

- Der skal gøres noget nu, så vi minimerer risikoen for oversvømmelser i fremtiden, siger han.

Hver gang åen går over sine breder har det konsekvenser for åens naboer. Trafikken bliver forstyrret, fordi flere veje står under vand, og nærliggende huse riskerer at blive oversvømmet. Men særligt landmændende bliver hårdt ramt, når vandet står så højt så længe.

En af dem er Niels Erik Larsen fra Fristrup ved Aabybro. Hans marker har stået under vand i flere uger, og det får nu konsekvenser.

- Det er så træls, at åen ikke bliver vedligeholdt. Nu bliver vi nødt til at så markerne igen, fordi der har stået vand på dem i flere uger, siger Niels Erik Larsen.

Det er ikke første gang, hans marker har været offer for Ryås oversvømmelser. For lidt under et år siden stod han i samme situation. Siden da har Jammerbugt Kommune ville oprense dele af åen for at udvide kapaciteten. Men da der ikke skal renses langs Niels Erik Larsens marker, gør det faktisk bare problemet større hos ham.

quote Vi vil nok ikke kunne beskytte mod de vandmasser, vi ser lige nu, men hvis vi laver en sluseløsning ved udmundingen i Limfjorden, vil det gøre en stor forskel. Det er en af de løsninger, der skal kigges på.

Jens Christian Golding, (S)

- Det er jo uheldigt, at kommunen ikke oprenser langs hele åen. For når de gør det længere oppe i åen, men ikke her, så kommer der en flaskehals ved mine marker, siger Niels Erik Larsen.

Den rigtige løsning

Hos Jammerbugt Kommune er man opmærksom på oversvømmelserne. Formand for Teknik og Miljøudvalget, Jens Christian Golding (S), har ansvaret for, hvad der skal ske med vandløbet.

- Vi bliver nødt til at kigge på en langsigtede løsning. Vi vil nok ikke kunne beskytte mod de vandmasser, vi ser lige nu, men hvis vi laver en sluseløsning ved udmundingen i Limfjorden, vil det gøre en stor forskel. Det er en af de løsninger, der skal kigges på, siger Jens Christian Golding, men han understreger, at det kommer til at tage tid og kan koste millioner af kroner.

Der er lavet en såkaldt helhedsplan for Ryå på tværs af Brønderslev og Jammerbugt Kommune, som åen løber igennem. Idéen bag helhedsplanen er, at der skal udtænkes en samlet strategi for åen på tværs af kommunegrænser. Et af resultaterne på planen er, at der skal igangsættes undersøgelser, der kan give svar på, hvilken løsning der er den bedste for Ryå.

- Vi skal først have kigget på vores muligheder. Men konklusionen af planen er klar: Vi skal afvande åen, vi skal trække de store mængder kvælstof ud af åen, og vi skal lave flere rekreative områder langs åen. Og netop afvandingen er højt prioriteret for os, siger Jens Christian Golding.

Fakta om Ryå

  • Ryå er Danmarks langsomst løbende å.
  • Den udspringer i Jyske Ås og løber langs Store Vildmose, inden den munder ud i Limfjorden.
  • Åen er udpeget som beskyttet natur, og en længere strækning er del af Habitat- og Natura 2000 området Store Vildmose.

Kilde: Danmarks Naturfredningsforening

En forandret å

Der bliver løbende lavet undersøgelser af, hvor meget vand der løber igennem Ryå. Og de sidste 20 år er det kun gået en vej med mængden af vand i åen. Det mener Carsten Søborg Andersen.

- Vi kan se på tallene, at der i dag løber 25 procent mere vand igennem Ryå, end der gjorde i år 2000. Og det understreger bare endnu mere, hvor vigtigt det er, at der bliver gjort noget nu, for at klimasikre åen, siger Carsten Søborg Andersen.

Det er Jens Christian Golding enig i, men det er ikke så ligetil, mener han.

- Der er rigtig mange, der har interesse i Ryå. Den er fredet, og dele af den er kategoriseret som Natura 2000 områder. Derfor bliver vi nødt til at undersøge, hvad der skal gøres, som rent faktisk er muligt, siger han.

Han forstår godt, at man kan blive frustreret, hvis man har jord eller ejendom tæt på Ryå, men siger samtidig at de aktuelle forhold er så ekstreme, at det ville være svært at sikre sig helt mod sådanne tilstande.

- Vi skal huske på, at der lige nu både kommer rigtig meget regn, og at vinden i mange dage har presset store mængder vand ind i Limfjorden. Det er ekstremt lige nu, siger Jens Christian Golding.

Tilbage på markerne ved Fristrup vil Niels Erik Larsen bare gerne have, at der bliver gjort noget. Han mener, problemerne er flyttet til hans marker fra et andet sted i åen.

- Det er jo lidt som at pisse i buskerne for at holde varmen, siger han.


Danmark under vand

40_percent,default_thumb

play Travl vognmand: - Vi har næsten mere at lave, end hvis det sneede

img_3313.jpg

Efter oversvømmelsesmareridt: Diger i Elling holder stand

260220 Fremtidens villavej

gallery Moderne villavej holder vandet fra at løbe ud i overfyldte åer

Liver Å

Oversvømmede marker: - Det er en katastrofe for os i landbruget

indlæs flere

Seneste nyt

fra Nordjylland