Jannie laver gerne det samme igen og igen: Virksomhed har stor succes med personer med diagnoser

24-årig trodser autismediagnose og satser på uddannelse, fuldtidsjob og at kunne klare sig selv økonomisk.

- Du har autisme?

- Ja, det har jeg.

- Hvordan påvirker det dig?

- Det gør selvfølgelig, at forandringer og nye ting kan være svære for mig.

Sådan forklarer 24-årige Jannie Stiller en time efter, hun har fået at vide, at TV2 Nord vil filme hende på arbejdspladsen i Fjerritslev. Alene det kan være en udfordring for en autist.

Jannie Stiller arbejder på Scaniro med at fremstille og samle designermøbler. Hun er autist og startede på virksomheden i praktik for halvandet år siden. Nu er hun på fuld tid.

- Det, synes jeg, simpelthen er noget af det fedeste. At stå og arbejde med sådan nogle maskiner og stå at bruge sine hænder. Det er noget af det, jeg er bedst til, siger Jannie Stiller med et smil.

Unge med autisme er blevet et hit

Hun er en af fire ansatte med såkaldt særlige behov på Scaniro i Fjerritslev. Virksomheden begyndte for år tilbage at tage unge ind, der endnu ikke havde fundet deres plads på arbejdsmarkedet. Specielt unge med autisme er blevet et hit på fabrikken i Fjerritslev.

- Arbejdskraft har vi jo svært ved at finde heroppe i Fjerritslev, men eksempelvis autismesegmentet, det har været med til øge sindssygt meget på vores kapacitet, forklarer salgsdirektør Niklas Jensen.


De unge med særlige behov har været så stor en succes på Scaniro, at beskæftigelsesminister Ane Halsboe Jørgensen i dag besøgt Fjerritslev. Ministeren vil gerne gøre noget ved de 43.000 unge mellem 15 og 24 år, der står uden uddannelse og job.

- Man bliver jo glad helt nede i maven, når der er virksomheder, der har mod på at skabe nogle rammer, så der er nogle, der kan finde fodfæste, som så ender med at være en kæmpe gevinst. Både for Janni, men også for virksomheden her i Fjerritslev, pointerer erhvervsminister Ane Halsboe-Jørgensen.

Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen håber flere vil følge virksomheder vil følge eksemplet fra Fjerritslev.

På Scaniro har de indrettet et produktionslokale med fokus på ro og forudsigelighed til deres medarbejdere med særlige behov. Virksomheden har fundet ud af, at eksempelvis unge med autisme passer rigtig godt ind i produktionen.

- Det er en vildt overset gruppe mennesker, som egentlig ville passe ind i arbejdsmarkedet, hvis man bare tilpasser sine arbejdsopgaver efter, hvad det nu er den enkelte borger har skavanker eller diagnoser med hjemmefra, siger salgsdirektør i Scaniro, Niklas Jensen.

Efter halvandet års ansættelse er Jannie Stiller nu på fuld tid. Næste mål er en uddannelse og at komme at kunne klare sig selv økonomisk.

- Det er klart det nemmeste og rareste, hvis man kan selv og ikke altid skal være afhængig for at opnå, hvad man nu drømmer om. Bare have en almindelig hverdag, slutter Jannie Stiller.

Hør Jannie Stiller fortælle om, hvordan man som autist klare et pludseligt besøg af et TV-hold.

Seneste nyt

fra Nordjylland