Julias tur op i Eiffeltårnet fik glædestårerne frem i stolt far
Foto: Privatfoto
I 2017 var Julia Fogh Henriksen involveret i en alvorlig færdselsulykke. Hun har længe haft store problemer med at gå - men nu er en imponerende milepæl opnået for hende.
Kunstigt koma og flere års genoptræning.
Det var det, som mødte Julia Fogh Henriksen, da hun sammen med sin far og søster var involveret i en meget alvorlig ulykke på en motorvej på Sjælland.
Her gik det hårdest udover Julia Fogh Henriksen, som blev hastet på Rigshospitalet og blevet lagt i kunstigt koma, hvor familien ikke vidste, om hun ville overleve.
- Vi blev jo som familie helt ødelagt, fortæller far Klaus Henriksen til TV2 Nord.
Og selv da hun kom ud af koma igen, havde familien svært ved at komme i kontakt med hende.
- Det tog tre måneder, før vi kunne se, at hun godt kunne høre os, siger han.
Lavede eget tegnsprog
Selvom det her kunne lyde som indledningen på en trist historie, er den alt andet end det. For Julia Fogh Henriksen er kommet meget langt siden 2017, hvor ulykken indtraf.
- Vi fik at vide, at det ville blive en lang kamp, og det har det også været. Men Julia har været virkelig sej. Få måneder efter ulykken begyndte hun at lave sit eget tegnsprog, så vi kunne kommunikere med hende, og hun kunne tale igen efter et års tid, siger Klaus Henriksen.
Efter ulykken tog kroppen naturligvis også stor skade. Det har betydet mange timer i en kørestol, men også rigtig mange timers genoptræning.
For hun kunne ikke gå efter ulykken, men hun har taget store skridt på vejen mod at gøre det.
Skjulte aftaler
Som en del af genoptræningen har gang opad trapper været den helt store succes henover det seneste år.
- Jeg var faktisk blevet for god til de trapper, der var på centeret. Så der måtte findes noget sværere, fortæller Julia Fogh Henriksen.
Det blev der i den grad fundet for hende. For der blev i al hemmelighed lavet skjulte aftaler.
På Genoptræning Danmark, som hun gæster flere gange om ugen, arrangerede de sammen med forældrene, at Julia Fogh Henriksen skulle til Paris - og gå hele vejen op i Eiffeltårnet.
- Jeg blev kørt til lufthavnen i Aalborg, da jeg havde fået at vide, at jeg skulle til København med Genoptræning Danmark for at prøve at flyve. I København fik jeg så at vide, at vi skulle videre til Paris, og jeg skulle gå op i Eiffeltårnet, siger Julia Fogh Henriksen og fortsætter:
- Jeg gik op til første plateau, som er på omkring 400 trin. Det tog to timer, men jeg følte mig også mega stolt, og jeg synes, det var mega fedt. Jeg kunne også godt mærke, at jeg havde brugt mine ben, men så hårdt synes jeg faktisk heller ikke, at det var.
Også far blev meget stolt på sin datters vegne.
- Man tror næsten ikke på det. Da jeg fik at vide, at hun havde klaret det, begyndte jeg at græde. Jeg havde ikke tænkt, at det skulle lykkes for Julia at gå helt derop. Det er utrolig flot og viser, hvor langt hun er kommet, og hvor meget hun har kæmpet for at nå dertil, siger Klaus Henriksen og fortsætter:
- Det er endda ikke første gang, at hun er i Paris og Eiffeltårnet, men det var før ulykken. Så sagde jeg også til Julia, at da hun var helt rask og frisk, tog hun elevatoren, og den her gang ville hun tage trappen, slutter han med et grin.