LIGE NU:

Kæmpevindmøllers fremtid usikker

De 18 vindmøller ved Thorup-sletten kører stadig rundt. Møllerne har produceret strøm siden 2018, men spørgsmålet er, hvor længe de får lov til fortsat at snurre.

Smilene var brede, da Danmarks største land-vindmøllepark sidste år blev indviet på Thorup-Sletten i Nordjylland. Nu har beskyttede dyr dog gjort dens fremtid usikker. Vindmølleparken er lige nu kendt ulovlig, blandt andet på grund af hensynet til to rovfugle.

Liselotte Husted er nabo til vindmøllerne. Hun mener, at vindmøllerne skal stoppes øjeblikkeligt.

- Hvis ikke de stopper dem, så bliver vi nødt til at indgive en politianmeldelse. For stoppes det skal de jo. Hvis det var en menig mand, der havde bygget en garage, der var ulovlig, så skulle han nok blive sat på plads af kommunen.

Planklagenævnet har fastslået, at vindmøllerne er opført på et ugyldigt grundlag. Ikke på grund af støj, men på grund af EU’s beskyttelse af bestemte dyrearter.

- Der er en masse dyreliv og fugleliv, som bliver ødelagt, så vi håber, at vindmøllerne bliver pillet ned, siger Liselotte Husted.

I dag er politikere fra Vesthimmerland Kommune og Jammerbugt Kommune blevet præsenteret for en redegørelse fra et uvildigt advokatfirma, om hvad man gør med de ulovligt opførte vindmøller.

- Kommunen er bange for at få et sagsanlæg fra vindmølleopstilleren, men der står i byggetilladelsen, at der er klager i planklagenævnet, og hvis de får medhold, så er det for egen risiko og regning, at vindmølleproducenten har sat møller op, siger Liselotte Husted

Vindmøllerne har kostet op mod én milliard kroner tilsammen.