LIGE NU:

Kommuner arbejder sammen om en plan for Ryå

Når store mængder af nedbør falder, ender vandet i åer og søer. Ryå er nu så presset, at Brønderslev og Jammerbugt Kommune iværksætter en plan for at sikret åen og området omkring den.

Lige nu er der store oversvømmelser i Ryå. Oversvømmeslerne er forårsaget af de store mængder af regn, Nordjylland har oplevet det seneste stykke tid, og ifølge prognoserne vil der også i fremtiden komme meget regn.

I 2050 vil vandstanden i store del af åsystemet være 20 centimeter højere end normalen er nu. Og i den nederste del af Ryå, ud mod Limfjorden, forventes det at vandstanden i de nederste 20 kilometer af åen, vil stige med 40 centimeter, hvis ikke der laves ændringer. Det vil få økonomiske konsekvenser for landbrugsjorden i nærheden af Ryå - ifølge beregninger vil det koste landmændene 20 millioner kroner i 2050.

Derfor er Brønderslev og Jammerbugt Kommune gået sammen om en helhedsplan for Ryå. I planen tages der hensyn til afvanding, klimatilpasning af naturen, miljøet, den lokale udvikling og interesser på tværs af kommunegrænserne.

Det gør kommunerne for at sikre Ryå

Foruden de mange tiltag, der skal sikre vandløbet og afvandingen heraf, er der også indtænkt naturbeskyttelse og biodiversitet ind i planen. Blandt andet gennemfører Jammerbugt Kommune naturgenopretning i Aaby Mose, således at afvandingen til Ryå reduceres. 

Og det stopper ikke her. Jammerbugt Kommune planlægger også at lave et lavbundsprojekt ved Hellede Sø. Projektet laver 49 hektar landbrugsjord om til våde naturarealer og en lavvandet sø på cirka 39 hektar af arealet. 

Planen har været undervejs i et stykke tid, og i processen har kommunerne fået input fra en lang række organisationer og foreninger, der har kunnet bidrage med viden til helhedsplanerne. 

def_thumb,50_percent

play Nordjyske fiskere må ikke fiske i norsk farvand: - Gælden bliver større for hver dag, der går

Fjord FSTR

Fra Filippinerne til Hirtshals: Snart begynder jomfrurejsen for ny katamaran

aalborg håndbold

Aalborg Håndbold taber topkamp på hjemmebane - men forbliver på andenplads i ligaen

smuk_morgen_dronefoto_02.jpg

Meget sol og op til 11 grader på vinterens sidste dag

def_thumb,50_percent

play Nordjyske fiskere må ikke fiske i norsk farvand: - Gælden bliver større for hver dag, der går

Fjord FSTR

Fra Filippinerne til Hirtshals: Snart begynder jomfrurejsen for ny katamaran

Til forsiden

Til forsiden