Kommuner i konflikt: Hvem har mest brug for pengene?
Herlevs borgmester og 33 andre københavnerborgmestre mener ikke, at provinskommunerne skal have så stor del i udligningsmilliarderne, som de får i dag. I nordjylland er man lodret uenig.
Herlev Kommune har store sociale udfordringer og har brug for hver en krone, mener borgmesteren, der synes provinsen kræver mere og mere af ham og hans kolleger.
Mogens Gade (Venstre), der er borgmester i Jammerbugt Kommune, har fået en invitation. Afsenderen er Herlev Kommunes borgmester Thomas Gyldal Petersen (Soc.dem.) der som repræsentant for sammenslutningen af 34 hovedstadskommuner kaldet Stop Forskelsbehandlingen har lagt en kombineret kritik og invitation ud på det sociale medie Twitter. Den kan du se herunder.
Han angriber flere provinskommuners ønske om at få flere penge gennem det udligningssystem, der betyder at de 34 hovedstadskommuner i 2017 kommer til at aflevere 12 milliarder til resten af landets kommuner.
- Når provinsen vil have flere penge i udligning, selvom de de seneste år har fået mange flere, så har jeg behov for at sige, at det er forkert, sagde Gyldal Petersen onsdag til TV 2/Lorry.
- De svageste mennesker i Danmark bor her (hovedstadsområdet red.)m de fattigste mennesker i Danmark bor her, de med de største udfordringer i forhold til job og uddannelse bor her, siger Herlev-borgmesteren videre.
De påstande angriber Jammerbugt-borgmester Mogens Gade da heller ikke, men at det skulle betyde, at provinskommunerne og deriblandt Jammerbugt Kommune ikke har brug for flere penge, køber han ikke.
- Hvis han har en stor opgave, så skal han selvfølgelig udlignes til det, siger Mogens Gade og fortsætter:
- Men vi har færre pædagoger i børnehaverne end borgmesteren i Herlev har, uanset hvad han siger. Vi har færre lærere i folkeskolen, vi har færre til at passe de ældre. Og det er jo ikke fordi vi synes, det er sjovt. Det er fordi vi ikke kan finansiere det, siger borgmesteren.
Han ønsker ikke at komme i slagsmål med Herlev, Brøndby, Ishøj og de andre hovedstadskommuner om udligningssystemet, men vil hellere have analyseret det, så det kan blive mere objektivt retfærdigt.
- Så får man til sidst en bundlinje, hvor man kan sige hvilke kommuner, der blivere mere uretfærdigt behandlet end andre og dermed har sværere ved at finansiere børnepasning, folkeskole og ældrepleje og dermed vækst og udvikling, siger Mogens Gade, der gerne sætter sig i flyet mod hovedstaden for at komme på besøg - på en betingelse.
- Jeg vil gerne besøge ham, hvis han til gengæld lover et genbesøg i Jammerbugt Kommune og tager sine normeringsplaner med for de basale områder som ældreområdet, folkeskolen og dagpasning, slutter Mogens Gade.