Lokale raser over ny skiltning: Mette skal køre 14 kilometer ekstra hver dag

Mange beboere raser lige nu over nye skilte på hver side af dæmningen mellem Gjøl og Øland.

De er blot to ud af mange lokale på Øland, som i disse dage deler holdning. Mette Nielsen og Nikolaj Hansen lægger ikke fingre imellem, når de hver især sætter ord på, hvad de mener om nogle nye skilte, som er blevet sat op ved hver ende af den to kilometer lange dæmning, som forbinder Gjøl og Øland.

- Jeg synes, det er dybt latterligt, siger Nikolaj Hansen uden at tøve. Han er selvstændig og bor i Østerby på Øland.

Ved siden af ham står Mette Nielsen. Hun har boet på Øland siden 1999 og er heller ikke specielt imponeret over, at det fra nu af er forbudt at køre over Gjøl Dæmning.

- Vi har jo tidligere haft muligheden for at køre over. Vi mener jo bestemt, at vi har et ærinde, da vi jo bor på Øland, siger hun.

Koster tid og penge

For netop det med ”ærindekørsel” på dæmningen er det, som en stor del af problematikken handler om. 

Det har hidtil været fast procedure, at færdslen over dæmningen i vinterhalvåret begrænses til kun at omfatte ærindekørsel. Det sker, fordi kommunen ikke rydder sne eller salter på vejen over dæmningen. 

Begrænsningen synliggøres med skilte, som forbyder motorkørsel på dæmningen – dog med en undertavle, som tillader ærindekørsel.

Men i år er skiltene blevet sat op uden undertavle, hvilket reelt betyder et totalt forbud mod motorkørsel på dæmningen frem til foråret. Ifølge Jammerbugt Kommune sker det af sikkerhedsmæssige årsager. Et argument, Mette Nielsen dog ikke giver meget for.

- Vi er fornuftige mennesker. Vi kører ikke derud, hvis der er glat eller sne overalt, konstaterer hun.

Selv har Mette Nielsen hidtil fast brugt at køre over dæmningen, når hun skal på arbejde som social- og sundhedsassistent i Aalborg. Det giver en besparelse på i alt 14 kilometer hver gang, fortæller hun.

- Vi er så mange, der er nødt til at gå på arbejde i Aalborg. Og når man tænker på miljøet, og at vi skal bruge mindre brændstof, så er det jo heller ikke en god løsning, at vi skal køre flere kilometer udenom, siger Mette Nielsen.

Forkert tolkning af skilte

Jammerbugt Kommunes teknik- og miljøudvalg planlægger at drøfte sagen på deres næste møde. Det fortæller formand for udvalget, Michael Krogsgaard (V) i dag til TV2 Nord. 

- Det er vejmyndighedens, altså Jammerbugt Kommunes opfattelse, at fortolkningen af skiltene på stedet hidtil har været forkert, siger han med henvisning til, at den oprindelige idé med undertavlen om "ærindekørsel" ikke har været, at lokale dermed skulle have "fripas" til at køre over dæmningen alligevel: 

- Men det ændrer jo ikke på folks opfattelse. Og det må vi kigge på, om vi kan gøre noget ved, siger han.

Imens fortsætter vreden på begge sider af dæmningen, hvor en overtrædelse af de nye trafikregler kan betyde en bøde på 1500 kroner, hvis ordensmagten kigger forbi.

Hvorfor kører I ikke bare udenom?

- Fordi det er en alt for stor omvej. Det koster tid, og det koster brændstof. Det er det, der gør det, siger Mette Nielsen.

Ved siden af stemmer Nikolaj Hansen i med endnu en betragtning.

- Jeg ved, at hvis du skal have kørselsfradrag fra SKAT, så skriver computeren, at man skal køre den her vej (over dæmningen, red.) Nu står der så et fint skilt her, som siger, at man ikke må. Så man får ikke kørselsfradrag for at køre udenom, konstaterer han.


Seneste nyt

fra Nordjylland