00:27

Asylcentret i Vester Thorup, som er et såkaldt børnecenter, lukker.

1 af 2

Omstridt nordjysk asylcenter lukker

Det omstridte asylcenter Børnecenter Vester Thorup lukker, oplyser Udlændingestyrelsen i en pressemeddelelse.

Asylcentret i Vester Thorup, som er et såkaldt børnecenter, lukker. Det fortæller Udlændingestyrelsen mandag eftermiddag i en pressemeddelelse.

Udlændingestyrelsen skriver, at behovet for pladser på børnecentre er faldet, fordi 17-årige uledsagede asylansøgere fra 2017 bliver flyttet fra børnecentre til en række opholdscentre. Det betyder, at det børnecenter i Vester Thorup, som drives af Jammerbugt Kommune samt tre børnecentre, som Langeland Kommune driver, bliver lukket.

- Vi er selvfølgelig ærgerlige over Udlændingestyrelsens besked om at lukke Børnecenter Vester Thorup, men vi respekterer beslutningen. Vi har drevet et rigtig godt børnecenter, ikke mindst på grund af et dygtigt personale. Derfor er det selvfølgelig trist, at mange af dem nu mister deres arbejde. Jeg vil derfor gerne benytte lejligheden til at rette en stor tak til børnecentrets personale, lyder det i en pressemeddelelse fra Mogens Gade (Venstre), borgmester i Jammerbugt Kommune.

Børnecenter Vester Thorup har i de seneste dage været omtalt på grund af flere voldsomme episoder. Det er blandt andet kommet frem, at en 12-årig syrisk dreng under en tur i svømmehallen forsøgte at drukne en af centrets kvindelige ansatte, og at et mindreårigt brødrepar er blevet indberettet af frygt for, at de var ved at blive radikaliseret.

De nyligt omtalte episoder har ikke spillet ind i forhold til Udlændingestyrelsens beslutning om at lukke centret.

Der er i dag indkvarteret cirka 170 mindreårige asylansøgere på de fire børnecentre, som bliver lukket. Heraf er der omkring 50 personer på 17 år, som altså bliver flyttet over på opholdscentre.

Selvom Børnecenter Vester Thorup lukker på grund af den nye fordeling af mindreårige asylansøgere, så kan Jammerbugt Kommune glæde sig over, at et af kommunens andre asylcentre får en tilgang som følge af ændringen.

- Vi har nemlig fået en ny opgave af Udlændingestyrelsen, hvor vi skal indkvartere og understøtte i alt 75 17-årige på vores asylcenter i Tranum. Det betyder, at vi fortsat kan tilbyde beskæftigelse til en del af medarbejderne fra Vester Thorup.

- I den sammenhæng er det vigtigt at fortælle, at der ikke bliver flere asylansøgere på centret i Tranum. I stedet omdannes 75 pladser til den nye opgave. Det er et arbejde, som vi ser meget frem til at varetage for Udlændingestyrelsen, siger Mogens Gade.