Overraskende udvikling i museumssag: Harmonika-specialist afviser at have været vurderingsmand
Her kan du se, hvordan sagen om Harmonika-museet begyndte, da barnebarnet til stifterne stillede spørgsmål.
Sagen om tvangsopløsningen af Harmonikamuseet i Brovst tager en overraskende drejning. Den harmonika-specialist, der ifølge STORM advokatfirma har vurderet de 1100 harmonikaer som værdiløse, afviser at have været vurderingsmand i sagen.
I de seneste dage har TV2 Nord beskrevet, hvordan Brovst Harmonika Museum og fonden bag er i gang med at blive tvangsopløst. Både bygninger, 1100 harmonikaer og en stor samling gamle radioer er blevet solgt til et lokalt ægtepar for 250.000 kroner, til trods for at harmonikaerne tidligere har været vurderet til 900.000 kroner, da fonden blev oprettet.
Det er advokat Mikkel Anker Pedersen fra STORM Advokaterne, der er blevet udpeget som likvidator i sagen af Skifteretten i Hjørring. Han har i et interview med TV2 Nord fortalt, at det er Emir Bosnjak fra Harmonikaspecialisten i Aarhus, der har vurderet harmonikaerne som stort set værdiløse.
Ifølge advokatfirmaet var det en grundig vurdering, der tog en eller to dage. Samme vurderingsmand har ifølge STORM Advokatfirma fået lov til at købe flere af de harmonikaer, som han selv har vurderet som værdiløse.
Musikerforbund: - Han har ikke været vurderingsmand
TV2 Nord har tidligere kontaktet Emir Bosnjak, der ikke ønskede at udtale sig. Via et brev fra Morten Madsen, chefjurist i Dansk Musikerforbund, afviser harmonika-specialisten nu, at han har været udpeget som uvildig vurderingsmand i sagen, og han er meget overrasket over, at STORM Advokaterne har oplyst det til TV2 Nord.
- Emir Bosnjak har imidlertid ikke været udpeget som uvildig vurderingsmand af advokatfirmaet, og har derfor ej heller misbrugt sin stilling eller haft nogen dobbeltrolle, skriver Morten Madsen.
Musikerforbundet skriver, at Emir Bosnjak har købt enkelte defekte harmonikaer, der kunne bruges som reservedele, men han har ikke været vurderingsmand.
- Hvis man bliver antaget som vurderingsmand i en sag som denne, så er det noget, der udløser et betydeligt honorar, og det har der ikke været tale om, at vores medlem har fået, siger chefjurist Morten Madsen fra Musikerforbundet.
Advokatfirma kalder det "en misforståelse"
TV2 Nord har foreholdt de nye oplysninger i sagen for STORM Advokaternes presseansvarlige, Lars Lyngdahl. Han skriver i en mail til TV2 Nord, at det beror på en misforståelse:
- Vi mener ikke, og har aldrig ment, at medlemmet af Dansk Musiker Forbund er vurderingsmand i henhold til konkurslovens § 238, skriver Lars Lyngdahl.
Han er af den opfattelse, at TV2 Nords fremstilling af sagen er fejlagtig:
- Der er, som TV2 Nord er blevet gjort opmærksom på flere gange, såvel over for journalisten som i den indgivne klage over TV2 Nords dækning af sagen, ikke tale om et konkursbo, hvorfor konkurslovens bestemmelser ikke finder anvendelse, påpeger Lars Lyngdahl.
Som det fremgår har advokaten på sagen, Mikkel Anker Pedersen, tidligere i et interview til TV2 Nord omtalt harmonika-specialisten som vurderingsmand, og forklaret om vurderingsmandens grundige undersøgelser af harmonikasamlingen.
- Mikkel Anker Pedersen svarede på journalistens spørgsmål i den klare opfattelse, at journalisten forstod, at der her var og er tale om en solvent tvangsopløsning, hvor selskabslovens bestemmelser finder anvendelse, anfører Lars Lyngdahl.
DET HAR TV2 NORD SPURGT OM
TV2 Nord har stillet advokat Mikkel Anker Pedersen fra STORM Advokaterne følgende spørgsmål:
- Har den person, som I har angivet over for TV2 Nord som værende vurderingsmand i sagen om harmonikamuseet, været vurderingsmand, eller han har ikke været vurderingsmand?
- Hvis han har været vurderingsmand, hvorfor har vi så i dag fået en henvendelse fra Dansk Musikerforbund, hvor manden er medlem, hvoraf det fremgår, at han ikke har været vurderingsmand?
- Hvis I fastholder, at han har været vurderingsmand, så ønsker vi fortsat at spørge jer, hvad grundlaget er for, at Storm Advokater mener, at en vurderingsmand kan være uvildig og for tredjemand og omverdenen fremstå som troværdig som sådan, når vedkommende samtidig har en økonomisk interesse i den vurdering, som vedkommende selv er blevet bedt om at komme med.
- Har I – eller er I på vej til – at udbetale honorar for vurderingsopgaven?
- Hvis I siger, at han ikke har været vurderingsmand, hvorfor har I så givet udtryk for i et interview med os, at han var det?
- Hvis I siger, at han ikke har været vurderingsmand, hvad beror jeres vurderinger af harmonikasamlingens værdi så på?
STORM Advokatfirma mener, at det er TV2 Nords fremstilling af sagen, der nu får harmonika-specialisten til at føle sig klemt, ligesom advokatfirmaet generelt finder TV2 Nords fremstilling af sagen yderst kritisabel.
Fortsat ubesvarede spørgsmål
TV2 Nord har i ugens løb forsøgt at få en afklaring på, om harmonikasamlingen fra Harmonikamuseet er blevet korrekt vurderet, da advokaten fastslog, at de var værdiløse, og solgte dem sammen med den ejendom, der har huset museet.
Med de seneste udmeldinger står dét spørgsmål fortsat ubesvaret, for hvis Emir Bosnjak ikke har vurderet harmonikaerne, hvem har så? Er de gamle harmonikaer, der tidligere havde en værdi af 900.000 kroner, så slet ikke blevet vurderet, inden advokat Mikkel Anker Pedersen fastslog, at de var værdiløse, og solgte dem sammen med ejendommen? En likvidator har ellers pligt til at forsøge at opnå den bedst mulige pris for et bo.
Sagen om salget af Harmonika Museet begyndte med at Johnni Bloch Larsen, der er barnebarn af en af museet stiftere, anklagede STORM Advokatfirma for at forære bedstefarens livsværk væk. Han vil meget gerne, at samlingen, der er Danmarks største, forblev samlet på et andet museum.
- Det er virkeligt at pisse på min bedstefar. Han vender sig i graven over det her, sagde Johnni Bloch Larsen.
Ægteparret, der har købt både museet og inventaret for 250.000 kroner, har fortalt til TV2 Nord, at de kort efter købet blev tilbudt 300.000 kroner for inventaret af en radiosamler. De afviste tilbuddet, og er nu i gang med at sælge harmonikaerne på Facebook.
Her kan du se indslaget fra tidligere på ugen, hvor Formanden for Aalborg Advokatforening fortæller, at en vurderingsmand slet ikke må købe inventar fra et bo, som han selv har vurderet: