Soc.: Dybt beklageligt
Foto: Iben Yvonne Hedemann
I Jammerbugt var der lagt op til skattestigning. Men det var der alligevel ikke flertal for. Dybt beklageligt, mener Socialdemokraterne og SF. De mener, det giver alt for voldsomme nedskæringer på servicen, og gik derfor ikke med i budgetforliget.
Det får mærkbare konsekvenser for alle borgere i Jammerbugt Kommune, når et flertal af de lokale politikere alligevel ikke hæver skatten. Det mener SFs Erik Ingerslev, der ikke er med i budget forliget.
- Jeg tror, det kommer til kunne mærkes på børne- og skoleområdet, og også de ældre kommer til at mærke besparelserne. Det er altså kommunens kerneområder, der bliver ramt, og det, synes jeg, er fuldstændigt ude i hampen, lyder det fra byrådsmedlem, Erik Ingerslev.
Heller ikke Socialdemokraterne er med i budgetaftalen. Og det ærgrer Ole Stavad, at kommunen dermed går glip af omkring 16 millioner skattekroner.
- Hvis vi havde fået de ekstra skattepenge, så kunne vi have undgået de ødelæggende besparelser, som et flertal nu har besluttet, siger Ole Stavad.
Men der er ingen grund til at hæve skatten, mener de politikere, der står bag næste års budget for Jammerbugt kommune. Det er Venstre, Borgerlisten og Dansk Folkeparti, der står sammen om budgettet.
- Vi har vurderet, at det ikke er nødvendigt at sætte skatten op. Havde det været nødvendigt, havde vi sat skatten op, siger borgmester Mogens Gade (Venstre).
Indenrigsministeriet havde ellers givet Jammerbugt Kommune lov til at hæve skatten.
- Vi har tidligere hævet skatten, og man kan ikke blive ved at tage borgernes penge, fastslår viceborgmester Morten Marinus (Dansk Folkeparti).
Jammerbugt Kommune kommer til at mangle otte millioner kroner i kommunekassen næste år. Det betyder, at alle kommunale områder nu skal bruge en halv procent mindre af budgettet.
- Men der er ikke tale om besparelser, fastslår borgmester Mogens Gade (Venstre) og fortsætter:
- Det her er ikke besparelser, det er effektiviseringer.
Socialdemokraterne er ikke enige. For effektiviseringerne kommer oven i et i forvejen presset budget.
- Vi har vendt alle sten for at finde besparelser og effektiviseringer. Vi havde lavet store besparelser for tilsammen 30 millioner kroner, hvor alle havde bøjet sig. Men pludselig kom der så oven i som en grønthøsterbesparelse på en halv procent af hele budgettet. Hvis ikke det er besparelser, så ved jeg ikke, hvad det er, siger Ole Stavad.
De tre forligspartier slår fast, at der ikke er tale om serviceforringelser.
- Der bliver ikke ændret på serviceniveauet, siger Morten Marinus.
- Vi skal holde standarden og servicen, siger Ejler Winkel, Borgerlisten.
Borgmester Mogens Gade understreger, at der er afsat en "bufferpulje" på 1,5 millioner kroner, hvis det skulle vise sig, at effektiviseringerne ikke kan realiseres på alle områder uden at gå ud over serviceniveauet.
Skattestoppet, mener forligspartierne, også at have positiv betydning for kommunens mål om at tiltrække flere borgere.
- Vi vil jo også gerne være bosætningskommune, vi vil tiltrække tilflyttere, og jeg tror ikke, man som kommune gør sig attraktiv, hvis man bliver ved at hæve kommuneskatten, siger Morten Marinus.
SF?s Erik Ingerslev står fast i sin kritik:
- Når nu vi har fået muligheden for at sætte skatten op, så er det da tåbeligt at sige nej tak til det, siger han.
Enhedslisten er heller ikke med i forliget i Jammerbugt Kommune.