Tabte containere skabte kaos: Nu sker der endelig noget
Mærsk indstillede i marts eftersøgningen efter de tabte containere - fredag starter bjærgningsoperationen op igen.
Det ryddede forsider, da Mærsk under julestormen i december tabte containere i havet ud for Jammerbugten, nærmere bestemt mellem Bulbjerg og Svinkløv.
Skibet tabte dengang 46 containere i havet. Fem skyllede i land i dagene efter hændelsen, og indholdet fra containerne begyndte at skylle op på stranden i massevis.
Yderligere 21 containere blev efterfølgende lokaliseret ødelagte og brudte på havbunden, da Mærsk iværksatte en søgning i slutningen af december.
Siden er der ikke blevet fundet flere, fordi Mærsk som følge af vinterens dårlige vejr indstillede eftersøgningen.
Og fredag starter bjærgningen så af de 21 containere, der blev fundet brudte.
- Vi bevæger os nu ind i en periode med gunstige vejrforhold, og det er derfor et godt tidspunkt at begynde bjærgningen af de tabte containere. Bjærgningsfartøjet vil genbesøge de steder på havbunden, hvor vi tidligere i år spottede containere, og hvis vi skulle finde flere, vil vi også bjærge dem, siger Kristian Brauner, der er flådeoperationschef i Mærsk.
Kun brudstykker
Det var i perioden 5. januar til 14. marts, at de to specialskibe, som Mærsk brugte til eftersøgningen, scannede intet mindre end 1000 kvadratkilometer havbund.
- Der er ingen af containerne, som er intakte, så der bliver tale om mange brudstykker, vi skal hejse op. Vi er fuldt bevidste om, at havbunden også er et stykke vild natur, og vi vil derfor gennemføre bjærgningen så nænsomt som muligt, siger flådeofficeren og fortsætter:
- Vi vil bjærge så meget som muligt af de containere, som vi tidligere har fundet på havbunden, men operationen er også forbundet med usikkerheder, da sandet på havbunden bevæger sig og kan have tildækket noget, som tidligere har været synligt. Omvendt kan det også betyde, at vi finder noget, som lå under sand for nogle måneder siden.
Ukendt tidshorisont
Men det er altså kun brudstykker af containerne, der er fundet, siden de første skyllede i land i december, og de fleste af dem på 40 meters dybe i et område, der er seks kvadratkilometer stort.
- Det er ikke til at sige, hvor længe operationen varer, da vejrforhold også spiller ind. Men vi vil genbesøge de steder, hvor vi tidligere har registreret fund på havbunden, og det er svært at forestille sig, at det kan gøres på en uge, selv hvis vejrforholdene er ideelle, siger Kristian Brauner.
Bjærgningsopgaven vil blive udført af skibet Northern Victoria, som er et såkaldt offshore DP2-skib, det vil sige et skib med avancerede navigationssystemer ombord.
Offshore-skibe er en betegnelse for skibe, som udfører arbejdsopgaver til søs.