Tidligere minkavler efter rapport: - Jeg tror sgu på det
Se indslaget med tidligere minkavler Martin Korsbæk her.
Statens Serum Institut udgav tirsdag en rapport om, hvorvidt det vil være sundhedsmæssigt forsvarligt igen at drive minkavl i Danmark. I Fjerritslev fulgte tidligere minkavler Martin Korsbæk spændt med.
Martin Korsbæk er blandt de kun 13 minkavlere, der valgte ikke at tage imod kompensationen fra regeringen, men i stedet valgte den såkaldte dvaleordning.
Det betyder, at Martin Korsbæk og de 12 andre tidligere minkavlere stadig har mulighed for i fremtiden at kunne starte deres minkfarm op igen.
Og han forstår ikke, hvorfor man ikke skal kunne drive minkfarm i Danmark.
- Jeg kan ikke se, hvorfor der kan være minkfarme i Sverige og alle andre lande, vi gerne vil sammenligne os med, hvis vi ikke kan få lov, siger Martin Korsbæk.
Regeringen er glad for risikovurdering
Tirsdag klokken 16 blev rapporten fra Statens Serum Institut (SSI) endelig sendt ud, og Martin Korsbæk kunne få forløst spændingen.
I rapporten står der blandt andet:
"Samlet set, vurderes det, at der fortsat er en høj sandsynlighed for, at der fra smittede minkbesætninger sker smitte fra mink. Det forventes dog samtidig, at relativt få personer vil være beskæftiget med minkproduktion. Det er derfor SSI’s vurdering, at betydningen af denne samfundsmitte for folkesundheden vil være begrænset.”
Samtidig anbefaler SSI, at der ved en eventuel genopstart af minkerhvervet bliver implementeret en række tiltag, der kan begrænse risikoen for smitte via mink yderligere.
Det er dog fortsat op til Folketinget at tage stilling til, om de vil følge rapportens anbefalinger.
- Jeg er glad for, at vi nu har fået en risikovurdering, så vi kan komme videre i forhold til, hvad fremtiden for dansk minkavl skal være, siger fødevareminister Rasmus Prehn (S).
Regeringen mener dog stadig, at det er for tidligt at spå om fremtiden for minkerhvervet i Danmark.
- Risikoen er ikke for stor
Modsat Rasmus Prehn vil det nordjyske folketingsmedlem Per Larsen (K) gerne sige, hvornår minkerhvervet bør kunne starte op igen. For ham er tirsdagens rapport nemlig det endegyldige bevis på, at minkavl godt kan fortsætte i Danmark.
- Risikoen er bestemt ikke for stor, siger Per Larsen og fortsætter:
- Man kan vaccinere minkene, som man har gjort med stor succes i Finland, og så er der værnemidler, daglige test og så videre til medarbejdere, der gør, at risikoen er meget, meget mikroskopisk.
Ifølge Per Larsen kan det kun gå for langsomt med at nå en konklusion fra regeringens side.
- Jeg synes, ministeren skylder et klart og ærligt svar på hvornår minkavlerne kan få deres produktion op og stå igen. Hellere i dag end i morgen, siger han.
Peder Hvelplund fra Enhedslisten er dog langt fra enig med Per Larsen.
- Vi har brugt 19 mia. på nedlukning. Skulle vi risikere at gå det igennem igen? Det ville være hul i hovedet. Risikoen må betyde permanentgørelse af forbud mod minkavl, skriver folketingsmedlemmet på Twitter.
Forsigtig glæde i Fjerritslev
Hos Martin Korsbæk er rapporten blevet kigget godt og grundigt igennem.
- Jeg kan se, de selv lægger op til værnemidler, og det vil jo være endnu bedre bare at bruge dem, siger Martin Korsbæk og fortsætter:
- Hvis de siger, at det er det, vi skal, for at begrænse smitten, så er det det, vi gør, for det er vi alle sammen interesserede i.
Og med dagens rapport fra SSI er der måske igen grund til at glæde sig.
- Jeg tror sgu på det, men det skal også være en meget grå dag, før jeg tror, der kommer regn, siger Martin Korsbæk.