LIGE NU:

To ud af tre nordjyder mener, vi ser ned på svært overvægtige

Stigmatiseringen af overvægtige kan gøre det endnu sværere at tabe sig, derfor skal der mere fokus på årsagerne til svær overvægt, lyder det fra Landsforeningen for Overvægtige.

Med en vægt på godt 102 kilo og et BMI på 35,4 er Gitte Rold Kristensen fra Birkelse en af de nordjyder, der er svært overvægtige.

- I mit eget hoved har jeg nok altid været overvægtig, men i forhold til BMI, så har jeg været det siden teenagealderen og så er det steget stille og roligt op gennem tyverne, fortæller Gitte Rold Kristensen.

Gitte Rold Kristensen er langt fra den eneste. I Nordjylland er næsten hver femte voksen svært overvægtig og det gør Nordjylland til den region med næstflest svært overvægtige voksne.

For Gitte Rold Kristensen betyder hendes overvægt, at hun oplever, andre ser ned på hende.

- I datingsituationer har jeg oplevet, at personer vender om på en tallerken, når de ser mine kropsmål og siger, at de ikke vil have noget at gøre med mig alligevel, siger hun.

Stigmatisering kan føre til mere overvægt

Stigmatiseringen af overvægtige er et stort problem lyder det fra Landsforeningen for Overvægtige. Det kan nemlig gå ud over ens selvværd.

- Når man får det dårligt og eventuelt udvikler en depression, så kan man begynde at spise noget mere, fordi det trøster en, og så gør man jo i virkeligheden problemet værre, lyder det fra landsformanden, Per Nielsen.

Ifølge en undersøgelse foretaget af YouGov for Novo Nordisk Danmark, så mener 67 procent af nordjyderne, at vi som samfund ser ned på de overvægtige.

- Vi ser desværre, at stigmatiseringen af svært overvægtige fylder meget i Danmark. Det kan være i supermarkedet, hvor der bliver lagt mærke til, hvad man lægger i indkøbskurven. Eller i bussen hvor der sendes blikke. Der mangler grundlæggende viden i befolkningen om, at svær overvægt ikke bare handler om viljestyrke, siger Per Nielsen.

For der er andre årsager til overvægt end bare for lidt motion og usund kost.

- Det handler om, hvilket miljø vi vokser op i, det handler om gener, og så handler det også om, hvilken social status, vi har i samfundet, siger Per Nielsen og påpeger at også faktorer som stress og depression spiller en rolle.

Overvægt er komplekst

Han mener, det er vigtigt, at vi i samfundet får mere viden om årsagerne til overvægt.

- Vi skal italesætte det, og vi skal blive ved med at tale om det, til folk forstår, hvor komplekst det her det er, siger han.

Gitte Rold Kristensen håber da også, at hun i fremtiden ikke vil blive set ned på, fordi hun er stor.

- Vi er mennesker, selvom vi er overvægtige, og vi er faktisk lige så meget værd, som alle andre.

Hver femte voksne nordjyde er svært overvægtig, viser en ny undersøgelse. Og det kan give ar på sjælen, fordi de ofte bliver misforstået, lyder det fra en landsorganisation.
A6E69E86-DDC3-4B6F-9653-FE0A2CA52769

play Sag om farlig brandskum bekymrer tidligere chef i Flyvevåbnet: - Vi har vadet rundt i det

80_percent

play Papsugerør i plastikkrus vækker undren

Nrd.sundby knivstik 1

Knivstikkeri i Nørresundby: Varetægtsfængslet efter knivoverfald

E45 3

Varetægtsfængslet efter knivstik på motorvej

A6E69E86-DDC3-4B6F-9653-FE0A2CA52769

play Sag om farlig brandskum bekymrer tidligere chef i Flyvevåbnet: - Vi har vadet rundt i det

80_percent

play Papsugerør i plastikkrus vækker undren

Nrd.sundby knivstik 1

Knivstikkeri i Nørresundby: Varetægtsfængslet efter knivoverfald

Til forsiden

Til forsiden