LIGE NU:

Træk en gammel sweater på og lad bare skægget stå: Stor stigning i antallet af lystfiskere

I Nordjylland er antallet af fisketegn steget med 34,11 procent fra 2019 til 2020. Lige nu er der godt med blandt andet hornfisk i Limfjorden, og i denne uges udgave af "Ud ad døren", står der fiskeri på programmet.

"Træk en gammel sweater på og lad bare skægget stå, det' en go' ide at starte på en frisk, sæt madding på krogen og tag med ud og fisk."

Sådan lyder budskabet i sangen "Ta' med ud og fisk" af Gitte Hænning fra 1960'erne, og det budskab har nordjyderne lyttet til det seneste års tid.

Sæsonen for hornfisk er så småt skudt i gang. Limfjorden er her et ganske godt bud, hvis man vil have noget på krogen.
Sæsonen for hornfisk er så småt skudt i gang. Limfjorden er her et ganske godt bud, hvis man vil have noget på krogen.
Foto: Privatfoto

Tal fra Fiskeristyrelsen viser, at der i Nordjylland blev solgt 10.887 fisketegn i 2019 og hele 14.601 i 2020, en stigning på 34,11 procent. Den landsgennemsnitlige stigning er til sammenligning i samme periode knap 24 procent.

Dennis Deleuran har været en del af statistikken i mange år. Han har fisket, siden han var fem år, og i dag har han rundet de 46 år.

quote Fiskeri er for mig at komme ud i naturen. Det er en oplevelse af at komme væk fra travlheden i hverdagen, at komme ud og høre fuglene synge.

Dennis Deleuran, lystfisker.

- Fiskeri er for mig at komme ud i naturen. Det er en oplevelse af at komme væk fra travlheden i hverdagen, og at komme ud og høre fuglene synge, fortæller Dennis Deleuran til TV2 Nord.

Fisketegn

Udover selv at være en særdeles aktiv lystfisker, arbejder Dennis Deleuran til daglig også i en butik, hvor de sælger grej og udstyr til fiskeri. Så den pludselig og enorme interesse for fiskeriet på baggrund af coronapandemien har han oplevet på nærmeste hånd. 

- Folk har virkelig fået appetit på at skulle ud i naturen og opleve noget. Særligt under den første del af epidemien har det været vildt. Fiskeriet var dog også på vej op inden, synes jeg, forklarer Dennis Deleuran.

Fangsten betyder mindre

Dennis Deleuran vil bredt anbefale fiskeri til alle aldre. Han fisker både med venner, sine børn og alene. Og i dag er det mest blevet selve aktiviteten, der betyder noget.

- For 30 år siden var det meget vigtigt for mig at fange den helt store fisk, men sådan er det ikke helt længere. 

Dennis Deleuran med en havørred fanget i det nordjyske lørdag d. 1. maj 2021.
Dennis Deleuran med en havørred fanget i det nordjyske lørdag d. 1. maj 2021.
Foto: Privatfoto

Ude ved kyster samt sø- og åbredde møder han i dag også langt flere andre lystfiskere, end han tidligere har gjort.

- Før havde man en del for sig selv, men sådan er det ikke længere, siger Dennis Deleuran.

Der er heldigvis god plads til alle, hvis man gerne selv vil forsøge at få bid på krogen. Men der er nogle grundregler, som altid er gode at følge.

- Der er en del etik og moral, som kan være fint lige at have sig for øje. Lad for eksempel være med at fange mere end du kan spise, og så er det også god stil ikke at stille sig lige op ad en anden, der fisker, det får hverken personen eller dig selv noget ud af, slutter Dennis Deleuran.

Har du selv for nylig kastet dig ud i fiskeri eller overvejer du muligheden, så er der masser af inspiration at hente i denne uges afsnit af "Ud ad døren - live". Dennis Deleuran øser ud af tips og tricks samt gode råd til udstyr og opførsel som lystfisker. Se med fredag d. 7. maj klokken 11:00 på TV2 Nords facebookside eller find programmet på tv2nord.dk efterfølgende. 

I seneste afsnit af "Ud ad døren" stod den på disc golf.


40_percent

play Sygeplejerskerne i Nordjylland: - Vi har kræfter til at strejke lige så længe, det er nødvendigt

25_seconds

play Fisk føler smerte: Skånsomme fangstmetoder skal undersøges

Læsø Kommune

Udvalgsformand stopper i utide: Forlader byrådet efter mere end et årti

20210507-155312-L_130Mb

Her kan sygeplejerskernes strejke ramme i Nordjylland

40_percent

play Sygeplejerskerne i Nordjylland: - Vi har kræfter til at strejke lige så længe, det er nødvendigt

25_seconds

play Fisk føler smerte: Skånsomme fangstmetoder skal undersøges

Til forsiden

Til forsiden