Foto: Stefan Kjærgaard

Foto: Stefan Kjærgaard

1 af 2

Trækplaster i Blokhus Vildtreservat: Verdens største havørn på besøg

I efterårsferien kan man helt ekstraordinært møde verdens største havørn i Blokhus Vildtreservat.

Det er ikke hver dag man kan se ugler, falke, våger, høge og andre rovfugle i den danske natur. Det er bestemt heller ikke hver dag, man kan se verdens største havørn i det fri. Efterårsferien er dog en undtagelse.

Hele efterårsferien har Blokhus Vildtreservat nemlig besøg af falkoneren Flemming Salomonsen og alle hans rovfugle. Det er især Stellers Havørnen, der er verdens største havørn, der trækker folk til reservatet.

- Den er helt fantastisk, og det er fascinerende så elegant, den flyver over hovedet på én. Det er lige før, man kan røre den, hvis man vil, siger Lars Korsgaard fra Randers, der er kommet for at se den store fugl.

Havørnen hedder Smila og er kun seks måneder gammel. Ikke desto mindre har hun et vingefang på tre meter. Hvor meget hun vejer, vil falkoneren dog ikke røbe, da Blokhus Vildtreservat kører konkurrencen ”gæt ørnens vægt” hele efterårsferien.

- Jeg kan fortælle, at hannerne vejer mellem 4,9 kilo og 6 kilo, og de er en tredjedel mindre end hunnerne, siger falkoneren Flemming Salomonsen.

Smila bor i Hadsund hos Flemming Salomonsen, men oprindeligt lever Stellers Havørnen vildt i det østlige Rusland og overvintrer ofte i det nordlige Japan på Hokkaido. De lever hovedsageligt af fisk, men med deres kæmpe næb er de også i stand til at åbne kamchatka krabber.  

  Foto: Stefan Kjærgaard