LIGE NU:

Trafikalarm skal advare bilisterne om skoleveje

Den nordjyske virksomhed Saphe har udviklet en alarm, der gør bilisterne opmærksomme, hvis de kører ind på en skolevej.

På hovedvejen gennem Brovst er trafikken tung, og bilerne kører hurtigt. Trafikken udgør især en risiko for de skolebørn, der skal krydse vejen for at komme til time på Brovst Skole. 

Men nu har den aalborgensiske virksomhed Saphe udviklet en funktion i sine bilalarmer, der informerer bilisterne om, at de er på vej ind på en skolevej, så bilisterne kan være særligt opmærksomme på fodgængere.

- Selvfølgelig er der nogle skoler, hvor der ikke er meget trafik, men her i Brovst, med en stor vej gennem byen, er det meget vigtigt at give bilisterne den her reminder, siger Freddy Sørensen, der er direktør hos Saphe. 

Saphe producerer bilalarmer, der blandt andet informerer bilister om fartkontroller og vejarbejde. Den nye funktion bliver indkorpereret i de nyeste modeller af Saphes alarmer og advarer, ligesom ved fartkontroller, bilisterne om skoleveje ved at sige en bippelyd. 

- Jeg hilser alle initiativer velkommen, der kan være med til at gøre skolevejen mere sikker. Hvis der er en alarm, der kan gøre opmærksom på børnene, så er det da kun positivt, siger René Gregersen, skoleleder på Brovst Skole.

Alarmen fra Saphe siger en biplyd, når bilisten kører ind på en skolevej. 
Alarmen fra Saphe siger en biplyd, når bilisten kører ind på en skolevej. 
Foto: Jesper Lange

300 skoler har meldt sig ind på alarm

Brovst Skole er en af de 300 skoler landet over, der har meldt ind til Saphe, at man gerne vil registreres som skolevej i alarmen.

- Hvis muligheden er der, kan vi ligeså godt udnytte det. For vores vedkommende drejer det sig om det stykke her op til krydset, hvor vi har skolepatruljen til at stå, siger René Gregersen.

Hver morgen og eftermiddag hjælpes skolebørn over vejen. Og her tager man gerne imod hjælp fra alarmer i bilerne.

- Jeg synes, at bilerne kører meget stærkt og ikke rigtigt observerer, at man gerne vil ud. Jeg synes, det er en rigtig god idé. Så kan man være opmærksom på skolepatruljen og at stoppe, så folk kan komme over, siger Frida Lehmann Nielsen, der er en del af skolepatruljen på Brovst Skole. 

Trafikken gennem Brovst er tæt og udgør en risiko for de skolebørn, der skal over vejen. 
Trafikken gennem Brovst er tæt og udgør en risiko for de skolebørn, der skal over vejen. 
Foto: Jesper Lange

Stort fokus på bilisternes hastighed

Skolestarten markerer et særligt fokus på trafiksikkerhed omkring skolerne – også hos Nordjyllands Politi. I de senere år, har det blandt andet været farten, der har været fokus på, og det er stadig nødvendigt, lyder det.

- Det værst tænkelige er jo, hvis børn bliver kørt ned eller andre kommer til skade. Det er forholdsvis status quo. Vi har kontroller og vogne til at holde øje, og det er ofte hastigheden, vi ser er problemet, siger Michael Karstenskov, politikommisær hos Nordjyllands Politi.

Og så er spørgsmålet bare, om det er teknologien, der skal få danske bilister til at sænke farten og tage mere hensyn, tæt på skolerne.

- Jeg ved ikke, om det vil gøre en stor forskel, men det, at man bliver gjort opmærksom på, at man nærmer sig et skoleområde, tror jeg, vil gøre en forskel, siger Freddy Sørensen. 

Skal man ikke bare som bilist være almindeligt opmærksom i trafikken?

- Helt klart, og det er man også. Men vi ved også, at vi er mennesker, og der skal virkelig ikke ret meget forstyrrelse til, så glemmer vi de ting, vi lige skal fokusere på.

Skolelederen hos Brovst Skole håber, at bilalarmen kan være med til at skabe større sikkerhed for eleverne. 
Skolelederen hos Brovst Skole håber, at bilalarmen kan være med til at skabe større sikkerhed for eleverne. 
Foto: Jesper Lange